Prudké lijáky provázející Eriku postihly na Haiti podle prvních oficiálních informací především metropoli Port-au-Prince. Nejméně tři lidé tam utrpěli zranění při zřícení jednoho domu. Záplavy byly zaznamenány ve dvou dalších lokalitách, nejsou ale hlášeny větší škody. Úřady preventivně evakuovaly 254 vězňů z věznice v Gonaives, která stojí v rizikové záplavové zóně.

Haitská vláda oznámila, že v deseti departementech země otevřela bezmála 2000 nouzových útočišť vybavených základními sanitárními potřebami a zásobami potravin. Tato centra jsou schopna přijmout přes 47.000 osob.

Po průchodu nad ostrovem Hispaniola, o který se Haiti dělí s Dominikánskou republikou, míří bouře ke Kubě, která vyhlásila stav pohotovosti v některých jihovýchodních regionech.

Meteorologové předpovídají, že Erika zeslábne, a nevylučují, že by se mohla přechodem přes Hispaniolu "rozpustit".

"Hornatá Hispaniola díky svým vrcholům ve výšce 3000 metrů nám v minulosti už mnohokrát pomohla a za ta léta patrně zachránila tisíce životů na jižní Floridě," citovala agentura Reuters meteorologa Jeffa Masterse.

Floridský guvernér Rick Scott vyhlásil v pátek ve státě stav pohotovosti. Obavy vyjádřil zejména nad možností záplav v oblasti Tampy, kde se v uplynulých týdnech půda nasytila vydatnými dešti a nemusela by další vodu již přijmout.