„Teď to ještě není tak úplně babí léto, ale spíše pozdní léto. A skutečně to vypadá, že možná by tady mohlo být kolem 30 °C,“ řekl pro Blesk.cz mluvčí Českého hydrometeorologického ústavu Petr Dvořák. Největší teplo, které má přijít, nás čeká na konci příštího týdne. Nedá se prý ani vyloučit, že se vrátí tropické teploty.

Ještě v pátek nás čeká mlhavé ráno s nízkou oblačností. Přes den pak bude v Čechách oblačno až polojasno. Odpoledne místy přeháňky, ojediněle bouřky. Na Moravě a ve Slezsku oblačno až zataženo, zpočátku místy přeháňky nebo slabý déšť, postupně jen ojediněle přeháňky. Teploty se nevyšplhají nad 20 °C. V noci můžou klesnout až na 8 °C.

Od soboty se bude oteplovat

Od soboty by se už mělo ale pozvolna oteplovat. Bude sice polojasno, přechodně oblačno a na severovýchodě území se můžou objevit přeháňky, ale nejvyšší denní teploty budou kolem 22 °C a v Čechách dokonce 24 °C.

Neděle už bude skoro jasná až polojasná. Jen ráno by mohly místy být mlhy nebo nízká oblačnost. Zejména se to bude týkat Českomoravské vrchoviny. Nejvyšší denní teploty 21 až 25 °C, v Polabské nížině až 27 °C.

Po ochlazení v příštím týdnu teploty zase stoupnou

V pondělí už bude během dne přibývat od západu oblačnosti a většinu území  pokryjí mraky s přeháňkami. Ojediněle se můžou objevit i bouřky. Nejvyšší denní teploty se ještě budou držet kolem 28 °C. V noci bude 15 až 11 °C.

Úterý už bude ve znamení velké oblačnosti. Místy nás čekají přeháňky. Denní teploty budou nanejvýš kolem 19 °C. Od středy by se ale mělo počasí opět umoudřit. Bude jasno až polojasno. Ráno ojediněle mlhy. Nejvyšší denní teploty zpočátku 19 až 23 °C, postupně 23 až 28 °C. Ty noční se budou pohybovat mezi 10 až 6 °C, postupně 14 až 9 °C.