Jak se zdá, tak se léto s konečnou platností s Českem rozloučilo. Vystřídal ho velice chladný podzim. Soudě alespoň podle ranních mrazíků, které teď panují. Horská osada Jizerka patří k nejchladnějším místům České republiky a na silné mrazy jsou tam zvyklí. Osada leží v údolí mezi 1122 metrů vysokou Jizerou a 1005 metrů vysokým Bukovcem.

Není tak divu, že teplota tam klesla hluboko pod nulu. Přesně se tam naměřilo 9,6 °C pod nulou. Padl tak rekord z 1. října 2012, kdy teploměry klesly na 3,9 °C pod nulou. Ještě o něco chladněji bylo ve čtvrtek na rašeliništi u Jizerky, kde teploměr klesl až k minus deseti. Teploty se tam ale nesledují dlouho.

Mrzlo i v Liberci a v Hlinsku

Podle Lenky Musilové z Českého hydrometeorologického ústavu v Ústí nad Labem nebyla Jizerka jediným místem na severu Čech, kde ráno klesly teploty pod nulu. Mrzlo i v Liberci. Nikde ale nebyl takový mráz jako na Jizerce.

Pod sedm stupňů pod nulou se dostala teplota v Hlinsku na Chrudimsku. Meteorologové tam přesně naměřili minus 7,3 stupně. Jen o něco menší zima byla ve Volarech na Prachaticku, kde rtuť teploměru klesla na 6,8 stupně pod bodem mrazu.

Nejtepleji bylo na Olomoucku

Naopak nejtepleji bylo v noci v Pasece na Olomoucku. Naměřili tam 6,2 °C. Podle pracovníků Českého hydrometeorologického ústavu byly teploty nad nulou i v pražském Klementinu. Teploměr tam ukázal 5,7 °C. Přízemní mrazíky po ránu očekávají meteorologové i v dalších dnech.