Předpověď počasí pro následující dny není příznivá. Podzim začíná naplno přebírat vládu nad létem a v neděli má rtuť klesnout na šest stupňů přes den a na severu území má v noci mrznout.

Procházka ve větru pomůže s kily

Právě při počasí, které vnímáme jako nepohodu, spaluje lidské tělo více kalorií. Meteoroložka Meteopresu vysvětluje, že pohyb v takovémto počasí je lepší než ve slunečné dny.

K pohybu a cvičení se musí většina lidí přinutit. Proto si vybírá chvíle, kdy jsou podmínky nejpříjemnější. To je ale chyba. „Jde o množství tepla, které vydáváme na udržení tělesné teploty,“ vysvětluje Honsová. Při hodinu a půl dlouhé procházce ve větru refrigerace zvýší energetický výdej přibližně o 400 až 450 kilojoulů. Což odpovídá jednomu bílému jogurtu.

„Zkoušela jsem to v dobách, kdy jsem byla na vysoké škole. Seděla jsem v místnosti, kde byl průvan, a pak jsem si počítala, o kolik víc jídla si můžu dát k obědu,“ usmívá se. „I dnes dodržuji jedno pravidlo. Když fouká čerstvý vítr, jdu běhat a nečekám, až se utiší. Vím, že tím spálím víc kalorií.“

V dešti máme chuť na kyselé

Charakter počasí ovlivňuje i naši chuť k jídlu. Pokud prší nebo sněží, máme chuť na kyselé, když je zataženo, sníme víc sladkého, a když je vysoká vlhkost vzduchu, nakupujeme minerálky. „V rámci výzkumu jsme oslovili víc než tisíc lidí. Zajímavé je, že meteorologické ukazatele sice ovlivňují naše chutě, ale pivo pijí Češi vždycky,“ uzavírá Honsová.

Video: jak vybrat správné běžecké boty

Video
Video se připravuje ...

Boty základ běhání! Jak si vybrat ty správné? Adam Balažovič