Silný vítr přinesl nad území Česka a Slovenska sníh. Ten sice spadl jen nad Beskydy a pak až dál na východě na Slovensku, i tak jde ale o velmi časný meteorologický úkaz. Podle pranostiky přichází sníh až se svatým Martinem 11. listopadu - tedy o celý měsíc později, nemluvě o faktu, že často nepřinese sníh ani Martin na svém koni.

Podle kamer Českého hydrometeorologického ústavu pokryla Lysou horu v Beskydech pouze námraza, místní ale hlásí sníh v Raškovicích kousek od Frýdku-Místku. Více pak sněžilo v Polsku a na severovýchodě Slovenska.

Meteorologové předpokládali sněžení v Moravskoslezském kraji. V nížinách má sníh tát, od vyšších poloh se může během dne tvořit sněhová pokrývka, především v Beskydech a Jeseníkách.

Na Slovensku byla nadílka mnohem bohatší - sněžilo už od nadmořské výšky 500 m a nasněžilo 5 až 25 centimetrů! Místní silnice jsou s letními pneumatikami neprůjezdné.

Počasí nás nebude šetřit ani další dny. V úterý bude většinou polojasno, místy zataženo s nízkou oblačností. Na severu a severovýchodě zpočátku oblačno až zataženo a na horách ojediněle sněžení. K večeru od jihu přibývání oblačnosti a později na jihu déšť. Nejvyšší denní teploty 6 až 10 °C.

Ve středu nás čeká zataženo až oblačno a v polohách nad 800 m sněžení nebo déšť se sněhem. Nejvyšší denní teploty 5 až 9 °C, na západě kolem 4 °C. 

Ve čtvrtek bude zataženo až oblačno, na většině území občasný déšť. Na severozápadě na horách zpočátku srážky i smíšené. Nejvyšší denní teploty 6 až 10 °C, na jihovýchodě až 12 °C.

V pátek očekávejte zataženo až oblačno, na většině území déšť nebo přeháňky. Nejvyšší denní teploty 5 až 9 °C, na jihovýchodě až 12 °C.

Víkend se ponese ve znamení chmurného podzimu. Na horách bude opět sněžit, teploty se budou pohybovat mezi 7 až 11 °C.

Nasněžilo i u vás? Pošlete nám vaše fotografie sněhové nadílky na email tip@blesk.cz.

Fotogalerie
6 fotografií