Mlhy a déšť. Tak to je české typické dušičkové počasí. Dávat pozor by si při něm měli nejen řidiči. Za mokra se totiž citelně prodlužuje brzdná dráha. Fyzikální zákony platí pro každé auto. I proto se sebelepší výbavou není jízda legrace. „Švýcarští dopravní odborníci došli k alarmujícímu závěru, že za deště se zvyšuje riziko vzniku nehody 2,5x, na dálnici dokonce 5x. V nočních hodinách uvedené nebezpečí vzroste ještě dvakrát,“ informuje Roman Budský z Týmu silniční bezpečnosti.

Jízda za mlhy je také velmi nebezpečná. Zkresluje totiž vnímání rychlosti. Řidiči si totiž nemohou porovnávat rychlost s okolními předměty. Mají tak dojem, že jedou mnohem pomaleji, než je realita. „K tomu na zdánlivě suché vozovce mlha kondenzuje, brzdná dráha se tak významně prodlužuje. Pokud jede řidič nepřiměřeně rychle, před překážkou nemůže stačit zastavit a naráží do ní plnou rychlostí,“ konstatuje vedoucí dopravního inspektorátu PČR v České Lípě Martin Markl.

Vidět by měli být i chodci a cyklisté

Řidiči by měli počítat i s tím, že za mlhy nemůžou jet tak rychle a vyrážet na cestu s dostatečnou časovou rezervou. Také by kromě denních světel měli mít rozsvíceny potkávací a zadní mlhové. Nejen oni by ale měli dbát na to, aby byli vidět. „Chodci by měli důsledně používat reflexních doplňků. Cyklisté musí být osvětleni vpředu i vzadu, navíc jim lze doporučit, aby svou viditelnost pro řidiče motorových vozidel zvýšili používáním reflexních vest,“ upřesňuje koordinátor bezpečnosti silničního provozu Libereckého kraje Jan Polák.

Víkend bude ve znamení deště a mlh

Sychravé a upršené počasí by se Česka mělo podle meteorologů držet nejen přes celý víkend, ale až do konce příštího týdne. V sobotu bude zataženo až oblačno a na většině území se očekává občasný déšť nebo mrholení. Od jihovýchodu pak budou srážky jen ojedinělé. Na jihozápadě a západě Čech nad 900 metrů a během dne nad 1000 metrů by mohlo sněžit. Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat mezi 9 až 13°C. V západní polovině Čech a na horách v 1000 metrech pak kolem 7°C a na Šumavě a v Krušných horách kolem 3 °C.

Ani neděle neslibuje zlepšení. Bude zataženo až oblačno, na severu území místy, jinde ojediněle občasný déšť. V Čechách nad 1000 metrů by mohlo přechodně sněžit. Ráno bude místy polojasno a ojediněle se objeví mlhy. Nejvyšší denní teploty 8 až 12 °C. Slabý, postupně mírný západní vítr 2 až 5 m/s.

Deštníky budou potřeba i v dalším týdnu

Deště se nezbavíme ani v dalším týdnu. V pondělí ráno se mohou objevit ojediněle mlhy. Bude zataženo až oblačno, na většině území občasný déšť. V místech nad 1000 metrů bude přechodně sněžit. Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat mezi 7 až 11 °C.

I v úterý budeme potřebovat deštníky. Meteorologové totiž zase předpokládají zataženou až oblačnou oblohu a místy občasný déšť. Nad 1000 metrů přechodně sněžení. Ráno ojediněle mlhy. Nejvyšší denní teploty 8 až 12 °C.

I středa hlásí zataženo až oblačno. Na  většině území občasný déšť. Nad 1000 metrů se ale už budou objevovat sněhové srážky. Nejvyšší denní teploty 7 až 11 °C. Mírný severozápadní až západní vítr 3 až 7 m/s.