Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Meteorologové, myslivci a věštci předvídají: Jaká bude letošní zima?

/
  • Čeká nás dlouhá a tuhá zima? Jak to vidí meteorologové, klimatologové, lidé spjatí s přírodou i věštci?
    19. října 2015 ● 05:00

    Deseticentimetrová sněhová pokrývka tento týden zaskočila obyvatele Karlovarska, do Brna už zase s týdenním předstihem přilétli havrani. Je to předzvěst dlouhé a tuhé zimy? Jak to vidí meteorologové, klimatologové, lidé spjatí s přírodou i věštci?

    Letošní zima by měla být ve střední Evropě teplejší, než je průměr za roky 1999 až 2010. Uvádí se to v prognóze Klimatického předpovědního centra americké organizace NOAA. Všechny tři zimní měsíce by měly podle tohoto modelu být o 1 až 2 °C teplejší. Celkově předpovědní systémy s extrémně studenou zimou ve střední Evropě letos nepočítají.

  • 1.

    Dagmar Honsová, meteoroložka, Meteopress

    Mám k dispozici klimatologický model, který předpovídá počasí pro střední Evropu s úspěšností na 65 procent. Ten říká, že by tato zima měla být v našich oblastech deštivá a blátivá, teplotně i srážkově nad průměrem. Na horách by ale mělo sněžit, doporučuji tedy těm, kdo zimu rádi nemají, ať zůstanou v nížinách, a kdo ji naopak miluje, ať jede na hory. Ovšem přesně to všechno budeme vědět, až zima skončí! (směje se)

    Meteoroložka Dagmar Honsová
    Autor: čtenáři Blesku, archiv

  • 2.

    Václav Cílek, klimatolog

    Můžu odpovědět obecně. Jsou jasné trendy, ale není zřejmé, jestli se realizují za týden, za měsíc nebo za půl roku. Víme, jaký bude průběh klimatu za deset let, ale nevíme, jaké bude počasí za dva měsíce. Klima se ve střední Evropě bude dlouhodobě pohybovat podobně rozkolísaně jako nyní. Studené zimy, jarní povodně, suché a teplé léto. Zkrátka čekají nás v zimě holomrazy a v létě sucho. Mezitím povodně… Nechci strašit, ale to jsou fakta.

    Klimatolog Václav Cílek
    Autor: Foto: scom, archiv

  • 3.

    Raven Argoni, věštec a astrolog

    V kartách mi vychází královna mečů, což je taková chladná žena, a také selský rozum mi říká, že tahle zima bude delší, ale bez nějakých extrémů, nebudou žádné kruté mrazy, maximálně minus 7 stupňů. Přirovnal bych ji k té zimě, která byla myslím předloni, kdy jsme pomalu ještě v červenci jezdili lyžovat. Jak se zpomaluje cyklus ročních dob, jsou stále kratší jarní a podzimní období a delší léta a zimy.

    Věštec a astrolog Raven Argoni
    Autor: Foto: scom, archiv

  • 4.

    Josef Orlovský, jednatel Českomoravské myslivecké jednoty

    Na silnou zimu to zatím nevypadá. Listí stromů se teprve začíná barvit do podzimních barev, tah hus a dalších druhů ptáků ze severu Evropy je zatím slabý a hlavní hejna k nám teprve postupně přilétají. Většina volně žijících živočichů svým chováním nenaznačuje, že by Martin přijel na bílém koni a sníh pak s námi zůstal až do jara. Ale nesmíme zapomenout, že příroda je v posledních letech plná extrémů a ani veškeré nejmodernější modely výpočtu počasí neukazují přesně dál než tři dny dopředu.

    Jednatel Českomoravské myslivecké jednoty Josef Orlovský
    Autor: Foto: scom, archiv

     

  • 5.

    Tomáš Vencálek, Botanická zahrada v Praze-Troji

    V minulosti se na základě dlouhodobého sledování našich předků dalo celkem dobře odhadnout, jaká bude zima podle toho, jak se zbarvovalo listí a vybarvovaly bobule. Poslední dvě zimy ale nic takového neplatí, dá se skoro říct, že se příroda z našeho pohledu chová nestandardně. Předpokládal bych, že tato zima bude o něco chladnější než ta minulá, ale teplotně nijak výrazná ani směrem dolů, ani nahoru. Také by mělo být více srážek, protože příroda má tendenci vyrovnávat deficit vody.

    Tomáš Vencálek z Botanické zahrady v Praze-Troji
    Autor: Foto: scom, archiv

  • 6.

    Alena Zárybnická, meteoroložka, Česká televize

    Letošní zima? Čekáte-li konkrétní předpověď, jakou znáte například pro následující týden, zklamu vás, nic takového možné není. Modely mohou naznačit jen pravděpodobný scénář - tedy to, s jakou pravděpodobností bude zima například chladnější či teplejší. Zdá se, že se většina z nich shoduje v tom, že zima bude asi o stupeň teplejší, než normál. To ale nevylučuje teplá či naopak chladná období se sněhem i bez něj. A nic to nevypovídá o tom, kdy přijdou, jak dlouhé budou a jestli se zrovna trefí do gusta lyžařům a sněhu bude nejvíc už v prosinci nebo až v době jarních prázdnin. Mimochodem, taky by mě to zajímalo!

    Alena Zárybnická, meteoroložka z České televize
    Autor: Foto: scom, archiv

  • 7.

    Počasí nadcházející 4 týdny: Průměrně vlhko, trochu se oteplí

    Následující čtyři týdny budou srážkově průměrné a teplotně průměrné nebo slabě nadprůměrné. Uvedl to včera Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Průměrná teplota v tomto období bývá 5,2 °C.

    Příští týden: Denní teploty kolem 11 °C, v noci kolem čtyř stupňů. V závěru týdne srážek ubyde a začne se oteplovat.

    Závěr října: Méně srážek a průměrně nebo slabě nadprůměrné teploty.

    První dva listopadové týdny: Teplotně i srážkově průměrné.

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
BAZAR
ČLÁNKY ODJINUD

Dnešní horoskopy