Příroda si totiž v prosinci myslí, že je jaro. Na svědomí to má podle meteorologů abnormálně teplý říjen a listopad. „V říjnu byly teploty i přes 12 stupňů, rána byla bez mrazíků a teplé byly i noci. Rostliny měly po prvním rychlém sněhu i dost vláhy, a tak přes noc rostly a přes den díky sluníčku kvetly,“ vysvětluje meteorolog Rudolf Kovařík.

Také v listopadu teplé počasí pokračovalo, například 16. listopadu bylo téměř 20 °C. To, že dokázala vykvést i růže, považuje za raritu. Nástup zimy by ale vykvetlé rostliny zničit neměl. „Řepka neutrpí, ta zase obroste,“ uzavírá Kovařík.

Jak bude do čtvrtka

Pátek: oblačno až zataženo, noc 0 až 4 °C, den 6 až 10 °C.

Sobota: polojasno až skoro jasno, noc 1 až 5 °C, den 5 až 9 °C.

Neděle: polojasno až oblačno, noc 1 až 5 °C, den 7 až 11 °C.

Pondělí: skoro jasno až polojasno, noc 2 až 6 °C, den 7 až 11 °C.

Úterý: většinou zataženo, občas déšť, v polohách nad 1000 m přechodně sněžení, noc -1 až 3 °C, den 7 až 10 °C, na horách 4 °C.

Středa: polojasno, noc 2 až 6 °C, den 8 až 12 °C.

Čtvrtek: polojasno, místy mlhavo, noc -1 až 4 °C, den 4 až 9 °C.

Teplý podzim střídá teplá zima

Listopad se rozloučil mimořádně teplým počasím. Rtuť mnohdy překonala i jarních 20 °C. Průměrná teplota podle Českého hydrometeorologického ústavu dosáhla 5,7 °C, což je o tři stupně více, než je normál pro toto období.

Podle portálu Meteocentrum.cz je odchylka dokonce až 3,8 °C a listopad byl nejteplejší za půlstoletí. Možná k lítosti milovníků zimních sportů zatím ani zima mrazivě nehrozí.

Fotogalerie
4 fotografie