Nejhůře na tom bude prý Afrika a to hned na začátku roku. „V Etiopii právě nyní panují nejhorší sucha za uplynulých 50 let,“ uvedl John Graham z nevládní humanitární organizace Save the Children. „Tentokrát nemůžeme sedět se založenýma rukama a čekat, až se situace stane kritickou,“ dodal. Náklady na nezbytnou rychlou pomoc se podle něj odhadují na 1,4 miliardy dolarů (téměř 35 miliard korun).

Grahamovi dávají za pravdu kolegové z organizace Oxfam. Dle nich klimatické změny spolu se zuřícími válečnými konflikty představují „dokonalý recept“ na humanitární katastrofu. „El Niño se nyní projevuje nejvýrazněji za několik posledních desetiletí. To bude pro světový mezinárodní humanitární systém představovat obrovský problém. Vždyť už nyní jen stěží nabízíme adekvátní pomoc lidem z válečných oblastí jako je Sýrie, Jižní Súdán, Jemen a další země,“ stojí v prohlášení nevládní organizace.

Podle OSN v současné době své domovy opustilo na 60 milionů lidí, což je nejvíce od 2. světové války. K nim se přidá zhruba dalších 39 milionů lidí, kteří budou potřebovat pomoc. „Miliony lidí v Etiopii, na Haiti a Nové Guineji už nyní pociťují následky sucha a neúrody. V některých regionech už zkrátka nejde zabránit obrovské krizi,“ tvrdí Jane Cocking z Oxfamu.

Evropa přístav naděje

I když se může zdát, že Evropané následky klimatického jevu El Niño až tak nepocítí, experti varují, že se jedná o iluzi. Podle odhadu Evropské komise má v příštích dvou letech dorazit do Evropy ještě více lidí než letos, rovné tři miliony lidí. Německo letos zaregistrovalo něco málo přes milion uprchlíků. Odborníci upozorňují, že ani cifra tři miliony lidí nemusí být zdaleka konečná. Právě v důsledku sucha, bídy a válečných konfliktů můžou do Evropy dorazit další miliony lidí z afrických zemí jako je Etiopie, Eritrea apod.

Fotogalerie
11 fotografií