První neděle nového roku byla ve znamení mrazu, a to především na Ostravsku, v Jeseníku a Ostravě. Šlo o takzvaný arktický den, teploty totiž kolísaly mezi -18 °C a -10 °C. Hluboké mrazy hlásí stále i sousední Polsko, k ránu tam chladný kontinentální vzduch přivál až -21 °C. Během mrazivého víkendu tam dokonce umírali lidé.

Pozor, klouže to!

Po následujících sedm dní budou teploty stoupat. Pondělí je nejmrazivějším dnem celého týdne, rtuť teploměrů nejhlouběji klesá k -9 °C, nejstřídmější pondělní mráz je okolo -4°C. Zároveň začíná platit výstraha proti ledovce. Týká se 4 krajů: Vysočiny, Jihočeského, Plzeňského a Středočeského kraje.

Češi si zimu umí užít, takhle ji zachytili na Instagramu:

#Naprocházcesmužem #Už #nám #mrzne #Ještěabydoraziltensnížek

Fotka zveřejněná uživatelem @marketaerdosova,Led 1, 2016 v 5:44 PST

#winter #work #woodman #dollarbeardclub #mrzne jako pica :D

Fotka zveřejněná uživatelem @petrkordik424,Led 3, 2016 v 5:18 PST

Na silnicích a chodnících si dejte pozor od šesti večer, varování platí skoro až do úterní půlnoci. Právě v úterý totiž bude padat mrznoucí déšť a situaci na silnicích navíc znepříjemní i mlhy.

Teploty pokoří nulu ve středu, přehoupnou se ale jen k jednomu stupni, padat bude déšť se sněhem. Slabě sněžit pak může ve čtvrtek, na bílý poprašek to ale nevypadá, protože se oteplí - čekejte až tři stupně nad nulou.

V pátek přes den teploty dokonce poskočí až k pěti stupňům nad nulou. O víkendu pak budou teploty kolísat mezi -2 až 2 °C.

#112016🎆#tripnaLibin🚶🐾❄ #leden#2016 #beautifulsunbetweentrees☀ #magicforest💫

Fotka zveřejněná uživatelem @adela_provaznikova,Led 3, 2016 v 3:54 PST

🚲 On the road ❄⛄. Liberec. Czech Republic. 1.1.2016.

Fotka zveřejněná uživatelem ©ZE®VIG (@czervig),Led 1, 2016 v 1:37 PST