Hlavně v kopcích mohou mít na sněhu problémy nákladní auta. V noci zablokoval kamion tah na Karlovy Vary v okolí Nevřeně a musel být vyproštěn. Problémy měl kamion také ve stoupání mezi Osekem a Březinou na Rokycansku.

Teploty v noci padaly na některých místech hluboko pod nulu, například v Libereckém kraji k -11 °C. Na horských silnicích nižších tříd tam leží zledovatělá vrstva ujetého sněhu. Námraza se tvoří také v kopci Petrůvka ve směru na Slavičín ve Zlínském kraji, na namrzající silnice si stěžují i řidiči na Jihlavsku nebo Třebíčsku. Před námrazou nebo náledím varují i silničáři v Karlovarském kraji.

Desítky nehod, pomačkané plechy i vážná zranění

V Česku se v noci a ráno kvůli zasněženým silnicím staly desítky nehod, většinou ale lehčího charakteru a bez zranění. Ne všichni ale měli takové štěstí, například u Ovčár na Kolínsku se při střetu dvou osobních aut byla těžce zraněna jedna žena.

6x víc nehod než obvykle

Na dálnici D1 se staly ráno dvě nehody, a to na 83. a 146. kilometru ve směru na Brno. Řidiči při nich vlivem počasí nezvládli řízení a vozidla narazila do středových svodidel. Další podobné nehody vyšetřovali policisté také v Hodicích na Jihlavsku a Ledči nad Sázavou na Havlíčkobrodsku. Všechny skončily bez zranění lidí.

Středočeští hasiči zasahovali kvůli déletrvajícímu sněžení u téměř šestinásobného množství dopravních nehod než ve stejný den v letech 2015 a 2014. „Celkem 78 jednotek požární ochrany s 111 hasičskými vozidly zasahovalo 4. ledna 2016 u celkem 58 mimořádných událostí, z toho bylo 35 dopravních nehod,“ uvedl mluvčí středočeských hasičů Jaroslava Gabriel.

Pozor, přijde ledovka

V úterý bude zataženo až oblačno, místy se slabým sněžením. V jihozápadní polovině území se budou zpočátku ojediněle, odpoledne a večer postupně místy vyskytovat mrznoucí srážky s tvorbou ledovky. Nejvyšší teploty budou -6 °C šest až -2 °C, v jihozápadní polovině Čech okolo nuly, v 1000 metrech na horách kolem -4 °C , na Šumavě kolem 1 °C.