Dvě vozidla sjela na pětikilometrovém úseku do příkopu, problémy měl i autobus. O středeční sněhové bouři na Chomutovsku informoval server e-chomutovsko.cz, hasiči podle něj vyslali do tamních hor kvůli problémům s "bílou tmou" záchranný sbor i evakuační autobus

Sněžení zkomplikovalo dopravu také na dalších místech na severu republiky. V Jizerských horách a Krkonoších ležela na silnicích nižších tříd ujetá vrstva sněhu. Silničáři museli kvůli zhoršené sjízdnosti až do odvolání uzavřít silnici 10 od Tanvaldu k hraničnímu přechodu v Harrachově.

Čerstvý sníh zkrátka potrápil řidiče na řadě míst Česka. V noci na středu se totiž hory dočkaly vydatné sněhové nadílky, na kterou v úterý upozorňovali meteorologové.

Nejvíce sněhu, kolem 20 centimetrů, napadlo na Šumavě. Sněžilo ale i v Krušných horách, na Vysočině, v Jeseníkách nebo Beskydech. Milovníci zimních sportů jásají, řidiči však již nikoli.

Sněhové či smíšené srážky spolu se silným nárazovým větrem ve středu potrápily mj. řidiče v Plzeňském kraji. V nejvyšších partiích Šumavy se místy tvořily menší sněhové jazyky. Všechny silnice přesto byly podle odpoledního vyjádření krajských silničářů se zvýšenou opatrností sjízdné a platí to i nadále. 

Aktuální foto z Instagramu: Zimní pohled na trať u Děčína z pohledu strojvedoucího
Autor: Instagram

Nehody na silnicích. Bohužel i tragické

Silničáři však na řidiče od rána apelovali, aby při řízení dbali zvýšené opatrnosti. Nepříznivé povětrnostní podmínky se podepsaly na řadě dopravních nehod.

Došlo bohužel i na smrtelné. Na železničním přejezdu u Rokytnice v Orlických horách se ráno srazil vlak s osobním autem. Spolujezdkyně z vozu při nehodě zemřela, další tři lidé byli zraněni, včetně strojvedoucího a vlakvedoucí vlaku, který při nehodě vykolejil. Zda nehodu ovlivnilo současné počasí, se zatím neví.

Aktuální nehoda se stala i v Náchodě, kde se osobní automobil střetl s chodcem. Na místě zasahuje záchranka a policie, neštěstí se naštěstí obešlo bez ztráty na životech.

Na horách bude znovu sněžit

Do čtvrtečního rána však připadne na Šumavě dalších až 20 centimetrů sněhu, zatímco na ostatních horách bude opět sněžit o něco méně. "Ve čtvrtek a v pátek se budou srážky smíšené vyskytovat už jen v polohách pod 300 m n. m.," uvedl meteorolog Pavel Borovička z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Teploty v nižších polohách budou až do pátku vystupovat během dne většinou nad bod mrazu, takže případný nový sníh může odtávat. Od soboty už meteorologové očekávají celodenní mráz.

Fotogalerie
6 fotografií