Na Jablonecku sněží a silničáři uzavřeli cestu k hraničnímu přechodu do Polska v Harrachově pro nákladní dopravu s výjimkou autobusů. Jako objízdná trasa řidičům aut nad 3,5 tuny musel posloužit hraniční přechod v Hrádku nad Nisou na Liberecku. Zhruba sedmnáctikilometrová silnice k přechodu v Harrachově byla pro kamiony zprůjezdněna s opatrností až ve čtvrtek ráno.

Bílý balet v Prostějově

Video
Video se připravuje ...

Kruhový objezd v Prostějově se stal pastí na mnoho řidičů. Další z nich takto zachytil „bílý balet“. Youtube/Václav Stávek

Video z Prostějova (viz výše) od jednoho z řidičů ukazuje „bílý balet“ a velké problémy dalších řidičů na kruhovém objezdu. Video je ze začátku roku, ale vzhledem k současnému počasí je vysoce aktuální.

 

Další silnice v Libereckém kraji jsou sjízdné se zvýšenou opatrností. V nížinách jsou vozovky po chemickém ošetření mokré. Zbytky rozbředlého sněhu jsou ve vyšších polohách Českolipska i na silnicích nižších tříd na Liberecku. V Jizerských horách je zledovatělá vrstva sněhu krytá posypem, v Krkonoších je ujetá vrstva sněhu.

V Ústeckém kraji komplikují jízdu ledovky i sníh. V kopcích zůstávají stát kamiony, silničáři uzavřeli jednu silnici na Děčínsku. Na horách hrozí sněhové jazyky. Od rána policie řeší několik dopravních nehod. Do terénu vyjeli silničáři s pluhy, sypacími vozy i traktory.

Na zledovatělé silnici se srazila dvě osobní auta na Teplicku, nehoda dvou vozů se stala také v Ústí nad Labem. Na horách se budou podle předpovědi meteorologů tvořit sněhové jazyky. S náledím musejí počítat řidiči i v nížinách. Sněžit má znovu večer.

Dopravu ve středních Čechách místy komplikuje sněžení. Řidiči by měli dávat pozor hlavně na silnicích prvních tříd na Kladensku a Rakovnicku, kde leží vrstva nového sněhu. Sněhové přeháňky jsou ráno i v okrese Praha-západ, na Příbramsku a Benešovsku, kde je v některých úsecích silnic vrstva sněhu pokrytá posypem. Může se tvořit ledovka, policisté ji zaznamenali například na Mladoboleslavsku.

Velmi opatrní by měli být i řidiči v Moravskoslezském kraji, kde mohou namrzat silnice. Silničáři měli v noci v terénu veškerou techniku a hlavní tahy jsou po chemickém ošetření holé a mokré. Někde však mohou být zbytky sněhu a na silnicích nižších tříd hlavně v horských polohách je ujetá vrstva sněhu krytá posypem.

Teploty jsou ráno mezi jedním až pěti stupni pod nulou. Je většinou zataženo s přeháňkami. Přes den by mělo být oblačno až polojasno, na horách ojediněle se sněhovými přeháňkami. K večeru bude oblačnosti přibývat a později večer na západě kraje bude místy sněžit. Nejvyšší denní teploty budou od nuly do tří stupňů Celsia, na horách zůstanou pod bodem mrazu.

Česko pod sněhem:

Fotogalerie
5 fotografií