„V Jeseníkách leží na hřebenech hor kolem 40 centimetrů sněhu. Na závětrných svazích Velkého Kotle je však sněhu více, místy až přes metr, je tam vytvořena deska. Jsou tam místa, kde může při dodatečném zatížení dojít k uvolnění menší laviny, a mohl by tak nastat problém,“ uvedl dispečer jesenické horské služby Jiří Hejtmánek.

Podle předpovědi jesenických horských záchranářů by tento scénář měl platit i v příštích dnech, měření v lavinových katastrech plánují opět před víkendem.

V Krkonoších už platí druhý stupeň lavinového nebezpečí.

Stupně lavinového nebezpečí a mráz v Česku

V Česku máme pět stupňů lavinového nebezpečí. První stupeň znamená nízké lavinové nebezpečí a druhý mírné nebezpečí. Podle stránek Horské služby se při prvním stupni vyskytují nebezpečná místa pouze ojediněle, opatrně by si měli lyžaři počínat na svazích nad 40º. Při druhém stupni se nebezpečná místa vyskytují na strmých svazích, většinou uvedených v lavinové předpovědi. Na svahy nad 40º byste už neměli vstupovat, opatrně byste si měli počínat na svazích nad 35º.

V Česku bude celý týden panovat mrazivé počasí, nejchladněji bude v pátek a v sobotu. „V tomto období budou noční teploty klesat na minus 12 až minus 16 stupňů Celsia, v extrémních horských lokalitách budou sestupovat pod minus dvacet stupňů,“ uvedli meteorologové. Menší zima by měla být jen na místech bez sněhu, tedy hlavně na jihovýchodní Moravě. Tam by se měla noční minima pohybovat kolem minus deseti stupňů.

Mrazy by měly pravděpodobně polevit na přelomu tohoto a příštího týdne, doplnil ČHMÚ.