Silné mrazy opět nebyly pouze na horách, výrazně teploty klesly i v nížinách a ve městech. V jižních a západních Čechách se teploty většinou pohybují od -14 do -20 stupňů, na Šumavě v noci klesly na -30,3 stupně.

„V Českých Budějovicích klesla teplota na -15,4 stupně. Jindřichův Hradec má teď minus 18,6 stupně, Strakonice hlásí -17,2 stupně,“ uvedla Svatava Křivancová z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) v Českých Budějovicích.

Jižní a západní Čechy zažívají nejsilnější mrazy za poslední čtyři roky. Podle meteorologů bude i ve středu stále silný mráz. Má být oblačno až zataženo. Na jihozápadě a západě začalo ráno slabě sněžit.

Dosud nejnižší teplota na území České republiky byla naměřena v roce 1929. V Litvínovicích u Českých Budějovic tehdy teplota klesla na -42,2 stupně Celsia.

Silnice jsou vymrzlé

Silničáři hlásí, že silnice jsou většinou suché a vymrzlé. Nejsou hlášeny žádné vážnější nehody, které by se staly kvůli počasí. Opatrnosti ale není nikdy dost, na vedlejších silnicích a ve vyšších oblastech leží na vozovkách uježděný sníh.

Od úterního večera blokuje silnici na hraniční přechod Všeruby na Domažlicku zapadlý kamion. Jeřáb by jej měl vyprostit ve středu dopoledne. Nákladní vozy místem nehody neprojedou, osobní ano. Na Žďársku pak mohou řidiče překvapit mlhy.

Bílá peřina pokryla i cizinu:
Fotogalerie
9 fotografií