Ve čtyřmilionové metropoli ve čtvrtek napadlo zhruba jen dva a půl centimetru sněhu, ale doprava už byla zcela ochromena. V pátek podle meteorologů není vyloučeno, že město zavalí až šedesáticentimetrová nadílka. Podle úřadů mohou jít způsobené škody do miliard dolarů.

Sněží, politici nepracují

Místní metro přerušilo dopravu a obnovit ji hodlá až v pondělí. Školy budou dnes v hlavním městě a v přilehlých státech Virginie a Maryland uzavřeny. Zasedat nebude Senát amerického Kongresu, zrušeno bylo i chystané pondělní hlasování ve Sněmovně reprezentantů.

Kalamita má postihnout celé východní pobřeží USA. V řadě měst se už ve čtvrtek tvořily fronty před obchody s potravinami, protože lidé se chtěli předzásobit. Spolky na ochranu spotřebitelů varovaly před zdražováním. Newyorská radnice vyzvala motoristy, aby o víkendu nevyjížděli.

„Každý, kdo na víkend plánoval výlet, to musí pustit z hlavy,“ řekl na tiskové konferenci newyorský starosta Bill de Blasio (54).

Varování Národní povětrnostní služby platí až do nedělního rána. Sněhová pokrývka má dosáhnout místy až 75 centimetrů, síla větru se bude blížit 80 kilometrům za hodinu. Viditelnost prý bude téměř nulová.

Fotogalerie
13 fotografií