„Jde zatím o nejchladnější noc této zimy. Na Rokytské slati v západní části Šumavy jsme naměřili 35,3 stupně. Mrazivý bude i pátek a noc na sobotu. Od příštího týdne čekáme oteplení,“ uvedl Vavruška.

Na Březníku u Modravy bylo minus 32,2 stupňů, stejně tak na meteorologické stanici Perla, která leží nedaleko Jezerní slati u Kvildy.

Velký mráz byl i v Pohoří na Šumavě, kde bylo minus 30,6. V Českých Budějovicích meteorologové naměřili minimální teplotu minus 17,5 stupně.

Na ostatních místech České republiky se teploty pohybovaly většinou od minus 16 do 18 stupňů, ale například v Královéhradeckém kraji spadly teploty až pod minus 25 stupňů Celsia a na Jizerce v Jizerských horách naměřili meteorologové v pátek časně ráno 26,7 stupně Celsia pod bodem mrazu.

V pátek bude podle Vavrušky slunečno, ale velice mrazivo. Teploty přes den klesnou na celém území jižních Čech až k minus sedmi stupňům. V sobotu bude sněžit i v nižších polohách. „Hrozí také ledovka,“ upozornil Vavruška.

V dalších dnech teploty stoupnou, mrazy skončí a bude se oteplovat. „Musíme se připravit na velkou změnu počasí,“ dodal Vavruška.

Fotogalerie
9 fotografií