Ve státech Arkansas, Severní Karolína, Kentucky, Ohio, Tennessee a Virginie zemřelo nejméně 13 lidí při dopravních nehodách souvisejících s nepříznivým počasím. Jeden člověk zahynul v Marylandu. V New Yorku zemřeli tři lidé při odklízení sněhu. Ve Virginii se stalo dalším dvěma lidem osudným podchlazení.

Poté, co hlavní město Washington zasypalo více než 60 centimetrů sněhu, což ochromilo život ve městě, sněžení nečekaně ještě nabralo na síle a vydalo se severovýchodním směrem k oblasti New Yorku, kde žije zhruba 20 milionů lidí.

Broadway zrušila všechna představení

V největším městě Spojených států přestalo sněžit kolem 22. hodiny (neděle 4:00 našeho času) a plně mobilizované technické služby budou podle úřadů ještě dlouhé hodiny odklízet sníh. New York oznámil uzavření některých mostů a tunelů vedoucích do města pro soukromou dopravu, zcela bez aut jsou například jindy rušné ulice Manhattanu. Zákaz by měl platit do poledne našeho času.

Divadla na Broadwayi zrušila na výzvu radnice v sobotu všechna představení. Guvernér státu New York Andrew Cuomo vyhlásil zákaz vyjíždět od sobotních 14:30 (sobota 20:30 SEČ) na všechny silnice v jižní části státu, včetně Long Islandu. Výjimku mají zásahové vozy. Nejezdí ani městské autobusy a část metra a příměstských vlaků.

Silná sněhová bouře už dorazila do USA. Dotkne se života 50 milionů lidí, řada z nich je v hlavním městě Washigtonu D.C.
Autor: Reuters

Celkově bouře zasáhla 20 amerických států. Na některých místech napadlo i 90 centimetrů sněhu. Očekává se, že nebezpečné podmínky budou panovat nejméně do nedělního rána. V Severní a Jižní Karolíně meteorologové očekávají námrazu. Ve státech New York, New Jersey, Pensylvánie, Maryland a Delaware předpokládají potenciálně nebezpečné záplavy v pobřežních oblastech. Situaci znepříjemňuje také silný vítr a na některých místech též výpadky elektrického proudu. V Severní Karolíně se bez elektřiny ocitlo 150 000 domácností a firem.

Aerolinky zrušily přes 10 tisíc letů

K vůbec nejhorším v historii patří bouře také v oblasti hlavního města Washingtonu, kde začalo sněžit už v pátek. Starostka města Muriel Bowserová obyvatele vyzvala, aby během víkendu pokud možno zůstávali doma. Ve městě nefunguje metro i část povrchové dopravy. Aerolinky United Airlines oznámily, že v oblasti Washingtonu nebudou v sobotu ani dnes provozovat lety. Služby postupně obnoví v pondělí.

Podle webu FlightAware.com a dopravních činitelů bylo od pátku dosud zrušeno více než 10 200 letů.

Fotogalerie
15 fotografií