Více než 14 stupňů meteorologové naměřili na dvou stanicích. Kromě Dyjákovic na Znojemsku, kde se o jednu desetinu stupně nepodařilo překonat rekord z roku 2002, to bylo ještě v Osoblaze na Bruntálsku. Tam už před sedmou hodinou raní vyšplhala rtuť teploměru na 14,2 stupně.

Teplotní maxima padly také v Moravských Budějovicích na Vysočině a v Ropici na Frýdecko-Místecku. V obou místech bylo shodně 13,4 stupně Celsia. O pouhou jednu desetinu stupně chladněji bylo ve Strakonicích, kde rekord padl už v 6:30.

Tabulky rekordních teplot pro 28. leden přepisovaly také Kuchařovice na Znojemsku a Javorník v Olomouckém kraji, kde bylo 13,2 stupně Celsia, tedy stejně jako v pražském Klementinu. O desetinu stupně méně naměřili meteorologové i v Dukovanech na Vysočině, kde padl rekord z roku 2002.

Na některých místech se teploty měnily s překvapivou rychlostí. Na stanici Vavřinec na Kutnohorsku se během pouhých deseti minut poroučela rtuť v teploměru hned o šest stupňů směrem dolů. Příčinou byl přechod úzkého pásu srážek studené fronty od severozápadu, za nímž se výrazně ochlazovalo.

Poslední víkend na sjezdovkách?

Navzdory oblevě se v Česku bude lyžovat i o tento víkend. Na hřebenech Krkonoš leží zhruba 45 centimetrů sněhu, na Luční boudě byl ráno jeden stupeň Celsia nad nulou. „Bohužel podmínky, jako byly v minulých dnech, nejsou. Ale i nadále jsou velmi dobré, na sjezdovkách je 30 až 50 centimetrů technického sněhu,“ řekl Petr Hynek ze SkiResortu Černá hora - Pec.

V nejvyšších partiích Orlických hor je zhruba 29 centimetrů sněhu. Na sjezdovkách v areálu Říčky ho ale leží až 90 centimetrů. „Sníh je lehce mokrý, ale komu nevadí si trochu přivstat, užije si skvělou lyžovačku,“ uvedl ředitel skicentra Jan Duffek.

Spíše jarní lyžování připomínají současné podmínky ve skiareálech v Libereckém kraji. Mokrého či technického sněhu je ale na sjezdovkách od 15 do 70 centimetrů. V Bedřichově, který je hodně závislý na přírodním sněhu, je ale v provozu už jen Malinovka. V dětském středisku na Severáku jsou sjízdné dvě třetiny tratí a celý je otevřený areál hor na Tanvaldském Špičáku.

V Jizerských horách hlásí plný provoz i Černá Říčka nebo Kořenov-Rejdice. Nadále velmi dobré jsou podmínky v Harrachově, kde je v provozu celý skiareál.

Na horách se ještě lyžuje:

Fotogalerie
11 fotografií