"Celkově únor bude teplotně nadprůměrný. V únoru se očekávají i nadprůměrné srážky, přičemž úhrny srážek v jednotlivých týdnech budou kolísat mezí průměrnými a nadprůměrnými hodnotami," uvedli v sobotu meteorologové. Dlouhodobý průměr srážek je přitom 35 milimetrů. Chladnější má být druhá polovina února, kdy se ale teploty budou udržovat kolem dlouhodobého průměru nebo slabě pod ním.

Česko má za sebou velmi teplý týden, kdy padaly teplotní rekordy. Ve čtvrtek meteorologové naměřili v jihomoravských Dyjákovicích teplotu 14,3 stupně Celsia, teplotní maxima padla i na dalších místech. O týden dříve přitom mrzlo. Podle amatérského meteorologa z Vimperka Antonína Vojvodíka týdenní rozdíl teplot na Šumavě dosáhl 50 stupňů Celsia.

Největší zima přišla v roce 1956

Dlouhodobá průměrná teplota pro únor je minus 0,7 stupně Celsia. Nejchladněji bylo v roce 1956, kdy průměr činil minus 12,6 stupně Celsia. V roce 2002 meteorologové zaznamenali zatím nejvyšší průměr čtyři stupně nad nulou. Co se týče srážek, těch meteorologové naměřili v únoru zatím nejvíce v roce 1977 (76 milimetrů) a nejméně v roce 1954 (sedm milimetrů).

Měsíční výhled odhaduje celkový charakter počasí, nepostihuje proto všechny možné výkyvy, upozorňuje opakovaně ČHMÚ.

Ještě nedávno byly přitom v Česku mrazy:

Fotogalerie
9 fotografií