V noci z neděle na pondělí vysoko nad Českem vál vítr o rychlosti až 300 km/h. O něco mírnější, přesto silný vítr čekáme i během pondělka. „Podobně silný vichr nepamatujeme od roku 2007,“ řekl pro iDNES.cz mluvčí Českého hydrometeorologického ústavu Petr Dvořák. V té době to byl orkán Kyril, který v Česku dosahoval v nárazech rychlosti až 160 km/h, na některých místech i víc.  

Důvodem je takzvaná vazba tlakových útvarů ve výškové frontální zóně, které si lze představit jako sloupce teplého a studeného vzduchu. Dvořák to přirovnal ke klasickému teploměru. Když je teplo, stoupá kapalina vzhůru, když je zima, tak klesá. „Vzduch, který je teplý se dostane do velké výšky, zatímco studený se smrskne do malé,“ vysvětluje Dvořák. To, že jsou mezi těmito sloupci vysoké rozdíly a jsou velice blízko u sebe, způsobuje rychlé proudění vzduchu.  

Větru se musel přizpůsobit i letecký provoz  

V již zmíněné výškové frontální zóně, která se nachází v přechodovém pásu ve střední a vyšší troposféře zhruba ve výšce osm až dvanáct kilometrů, létají dopravní letadla, která mohou být silným větrem ovlivněna. Může způsobit u některých letů zpoždění, protože budou překonávat až třísetkilometrový protivítr. Proto řízení letového provozu na letištích si na základě informací CHMU uspořádalo provoz tak, aby případné problémy minimalizovalo.  

Tato situace by měla vydržet až do pondělního poledne. „V pondělí ráno bude rychlost větru stále ještě zhruba 250 km/h a kolem poledne asi 220 km/h. K normálu se situace vrátí až kolem půlnoci z pondělí na úterý,“ uzavřel Dvořák.

 

Na komplikace se ráno museli připravit i řidiči  

Sněhové přeháňky v noci zasáhly hlavně horské okresy Šumperk a Jeseník, kde napadlo několik centimetrů sněhu. „V nižších polohách v noci skoro žádný sníh nenapadl, ve vyšších polohách ho přibylo do pěti centimetrů,“ řekl dispečer šumperské správy silnic. Podobná situace je i na Jesenicku a vy vyšších polohách na Prostějovsku.  

Vrstva sněhu leží i na silnicích na Trutnovsku a v horských oblastech Královéhradeckého kraje.  Řidiči by jízdě měli věnovat zvýšenou opatrnost. Hlavní silnice v nižších polohách byly v pondělí ráno většinou mokré. Na horách by mohl vát vítr rychlostí kolem 90 km/h.   

I v horských oblastech Libereckého kraje se objevují sněhové přeháňky. Na hlavních silnicích 14 a 10 z Jablonce na Tanvald a Harrachov tak mohou být zbytky rozbředlého sněhu. Silničáři doporučují zvýšenou opatrnost. Žádné problémy však zatím podle policie na silnicích hlášeny nejsou. 

Sníh zkomplikoval situaci řidičům během ledna už několikrát:
Fotogalerie
13 fotografií