Opatrnost je podle záchranářů namístě. Návštěvnost je v Jeseníkách nyní poměrně velká, a to díky jarním prázdninám. Na horách stále platí první stupeň lavinového nebezpečí.

Před lavinami varuje horská služba i v Krkonoších. Varování před ledovkou je momentálně i v Beskydech, Jeseníkách a také v Krkonoších.

Pozor na rychlé sjezdovky

Obleva v Jeseníkách podle dispečera jesenické horské služby trvala do úterka. „Na horách v té době poprchávalo a bylo mokro, poslední dva dny začalo mrznout a je pět stupňů pod nulou. Vytvořila se ledovka. Týká se celého hřebene, led je však i na sjezdovkách ve výše položených střediscích,“ řekl dispečer Jiří Hejtmánek. Podle něj navíc začalo drobně sněžit a na zmrzlé vrstvě leží zhruba centimetr sněhu. „Opatrnost je rozhodně namístě. Pro běžkaře jsou hřebenovky velmi náročné, co se týče sjezdů. Pozor by měli dávat i sjezdoví lyžaři. Počítat by měli s tím, že sjezdovky jsou velmi rychlé,“ doplnil Hejtmánek.

Momentálně jsou jarní prázdniny, a tak je návštěvnost v Jeseníkách vysoká. „Situace je pro sjezdové lyžaře příznivá, máme spuštěné severní svahy, leží na nich až 50 centimetrů sněhu a mrzne, předpověď je příznivá i pro další dva dny.

Zalyžovat si můžete skoro ve všech střediscích

Dostatek sněhu a návštěvníků hlásí také středisko v Koutech na Šumpersku. „Všechny sjezdovky i služby jsou v provozu. Udáváme zhruba 60 centimetrů sněhu na sjezdovkách, během ledna jsme vyrobili hromady sněhu, které můžeme v případě potřeby použít, takže už nezasněžujeme,“ řekl zástupce střediska Petr Marek. Podle něj areál plní hlavně návštěvníci ze sousedního Zlínského kraje, kde jsou nyní jarní prázdniny.

Dostatek sněhu navzdory předchozím teplým dnům hlásí i ostatní střediska. Oblevě odolal například i areál v Hlubočkách u Olomouce, kde je podle provozovatelů deset až 25 centimetrů sněhu. Zhruba půl metru sněhu hlásí středisko v Branné na Šumpersku a zhruba stejné množství je i na svazích střediska v Přemyslově.