V sobotu by mělo být polojasno až oblačno. Místy bude mrholit a v Čechách se některým místům nevyhne ani mlha. „Nejvyšší teploty 8 až 12 °C, při nízké oblačnosti kolem 6 °C, v 1000 m na horách kolem 4 °C,“ uvádějí meteorologové v nejnovější zprávě.

Během dne profoukne čerstvý vítr Českomoravskou vrchovinu rychlostí až 9 metrů za sekundu, nárazově až 20 metrů za sekundu.

V noci na neděli by se mělo ochladit až na -2 °C. „Hluboká tlaková níže bude postupovat přes Skotsko nad Severní moře, kolem ní k nám bude proudit teplejší a vlhčí vzduch od jihozápadu,“ hlásí meteorologové. Proto se během dne teploty vyšplhají místy až na 14 °C.

Během dne bude foukat silný vítr především na východě republiky. Vítr bude v nárazech dosahovat rychlosti 70 až 90 kilometrů za hodinu, na horách 110 až 126 kilometrů za hodinu. Výstraha se týká Zlínského, Olomouckého a Moravskoslezského kraje. Výstrahu dnes vydal Český hydrometeorologický ústav. Platí v neděli od 05:00 do 23:00.

Meteorologové: Pozor na padající stromy, omezte horské túry

"V noci na pondělí vítr přechodně zeslábne, během pondělí opět bude vítr zesilovat i na ostatním území. V dalších dnech budeme výstrahu upřesňovat," uvedli meteorologové. Kvůli silnému větru mohou padat větve či stromy.

Podle meteorologů je vhodné zabezpečit lehké předměty, stavební jeřáby či reklamní poutače. Nárazy větru mohou zhoršit také ovladatelnost vozidel. Turistům meteorologové doporučují, aby omezili horské túry a nevydávali se zejména do hřebenových partií.

V neděli k večeru se pak na západě Čech objeví přeháňky. Studená fronta ze západní Evropy pak ukončí příliv teplejšího vzduchu.

Takhle to v Česku vypadalo v pátek:
Fotogalerie
10 fotografií