Vítr bude foukat na celém našem území kromě Jihočeského kraje a dosahovat rychlosti 70 až 90 kilometrů v hodině, na horách až 130 kilometrů v hodině. Výstrahu dnes vydal Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Původní výstrahu meteorologové vydali na neděli pro východ republiky. Dnes ji rozšířili na celou zemi.

„V noci na pondělí vítr přechodně zeslábne. Během pondělí opět bude vítr zesilovat i na ostatním území kromě jihu Čech a Moravy,“ uvedli meteorologové. V úterý ráno a dopoledne podle nich vítr přechodně zeslábne. „Během úterního odpoledne zesílí také na jihu Moravy a na Vysočině,“ uvedl ČHMÚ. Výstraha platí do úterních 20:00.

Silný vítr může shazovat větve či stromy. Podle meteorologů je vhodné zabezpečit lehké předměty, stavební jeřáby či reklamní poutače. Nárazy větru mohou zhoršit i ovladatelnost vozidel. Turistům meteorologové doporučují, aby omezili horské túry a nevydávali se zejména do hřebenových partií.

Nárazový vítr zastavil lanovku

Silný nárazový vítr přitom zastavil v neděli dopoledne na více než dvě hodiny provoz kabinové lanovky na Ještěd. Boční vítr tam ráno přesahoval v nárazech 130 kilometrů v hodině, přípustných je přitom necelých 58 km/h. 

„Byl to jen jeden náraz, trvale foukalo kolem 28 metrů za sekundu (100 km/h),“ poznamenal přednosta Vladimír Štěpán. Postupně se však vítr utišil, a tak bylo možné lanovku v 10:30 rozjet. Kvůli silnému větru stojí kabiny lanovky na Ještěd několikrát do roka. Nebezpečný je hlavně ten boční, který je na lanech rozhoupává. Naposledy nejezdila lanovka 4. ledna. Tehdy ale rychlost větru dosahovala jen 72 km/h.

Fotogalerie
7 fotografií