Silný vítr se postupně přehnal od jihozápadu k jihovýchodu republiky. Postupně dosahoval síly orkánu. „Jen v okolí Prahy jsme během necelých šesti hodin vyjížděli k dvaceti vyvráceným stromům, které zatarasily silnice,“ potvrdil Blesku mluvčí středočeských hasičů Jaroslav Gabriel. 

Téměř pět desítek výjezdů museli řešit v pondělí i hasiči v Plzeňském kraji, které si vyžádalo větrné počasí. V Horažďovicích vítr utrhl i střechu hasičské stanice. Silný vítr foukal v regionu od odpoledních hodin zhruba do půlnoci. Nejvíce výjezdů, celkem sedmnáct, měli hasiči na Klatovsku.

V polohách nad tisíc metrů vítr zůstal i během úterního dopoledne v Pardubickém, Královéhradeckém, Zlínském, Olomouckém a Moravskoslezském kraji. V podvečer pak platí i pro polohy do 600 metrů nad mořem Jihomoravském, Zlínském, Olomouckém a Moravskoslezském kraji a sněžit by mělo hlavně ve Zlínském a Moravskoslezském kraji. 

Vítr může dosahovat rychlosti až 125 km/h 

V Krkonoších, Orlických horách, Jeseníkách a Beskydech může odpoledne vítr dosahovat rychlostí až 125 km/h. Od úterního večera ve středních a nižších polohách východní Moravy a ve Slezsku mohou být poryvy o rychlosti až 90 km/h. Lidé by měli zabezpečit veškeré předměty venku, včetně stavebních jeřábů, a na horách by měli omezit túry a nevydávat se zejména do hřebenových partií. 

K ránu by v Čechách od západu mělo srážek ubývat srážek. Ve středu přes den pak v Čechách bude oblačno, přechodně až polojasno. Na jihozápadě by se místy nebo ojediněle měly objevit přeháňky. Nad 400 metrů mohou být sněhové. 

Na Moravě a ve Slezsku bude zataženo až oblačno s deštěm. Sníh by se měl objevit v zpočátku v polohách nad 800 metrů, ale postupně přejde i do míst nad 400 metrů. Na horách na východě může napadnout 15 až 40 cm nového sněhu. Během dne ale bude od jihozápadu i tady srážek ubývat. Nejvyšší denní teploty se vyšplhají až na 7 °C. Na východě se během dne bude ochlazovat a v 1000 metrech na horách bude kolem bodu mrazu. 

Od čtvrtku bude vítr slábnout 

Čtvrtek bude ve znamení proměnlivého počasí s velkou oblačností. Místy se objeví sněhové přeháňky. V polohách pod 400 m během dne i srážky smíšené nebo dešťové. Odpoledne bude srážek ubývat. Nejvyšší denní teploty budou mezi 3 až 7 °C. Vítr bude zpočátku dne mírný, během dne čerstvý západní vítr 4 až 8 m/s, místy s nárazy kolem 15 m/s. K večeru ale bude slábnout. 

V pátek bude oblačno až zataženo, přechodně místy polojasno. Meteorologové předpokládají ojediněle déšť a v polohách nad 500 m bude sněžit. Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat mezi 3 až 7 °C. Vát bude mírný jižní až jihovýchodní vítr o rychlosti až 6 m/s.

I víkend bude ve znamení zatažené oblohy a sněžení 

Začátek víkendu s sebou přinese oblačnou až zataženou oblohu. Během dne by ale v sobotu mohlo být místy přechodně polojasno. Objeví se ale i déšť nebo přeháňky. V polohách nad 500 m srážky sněhové. Nejvyšší denní teploty 3 až 7 °C. Mírný jižní až jihovýchodní vítr 2 až 6 m/s se bude měnit na jihozápadní. 

Neděle nepřinese moc velkou změnu. Opět bude oblačno až zataženo a místy přechodně polojasno. Meteorologové opět místy očekávají déšť nebo přeháňky a v polohách nad 600 m srážky sněžení. Nejvyšší denní teploty 3 až 7 °C. Mírný jižní až jihozápadní vítr o rychlosti až 6 m/s.

Vítr způsobil problémy i na lanovce na Ještěd:
Fotogalerie
7 fotografií