Zpřetrhané elektrické vedení a záplavy, to jsou hlavní komplikace Fidžijců při opravách domů, které „sfoukla“ tropická bouře Winston, a při odklízení trosek. Na souostroví se valily dvanáctimetrové vlny a vítr dosahoval rychlosti až 325 km/h.

Osmdesát procent lidí je proto bez elektřiny, bez střechy nad hlavou je přes tisíc obyvatel. Vláda vyhlásila po 30 dní katastrofický stav. Minimálně pět mrtvých v neděli potvrdil premiér země Frank Bainimarama. Na ostrovy míří pomoc z Nového Zélandu, který je ale vzdálen přes 2000 kilometrů.

V příborníku se modlili a plakali

Cayla Tikaram se před superbouří Winston se svou rodinou schovala do kredence. Během nejhorších náporů prý společně plakali a modlili se. Z jejich domu postupně zmizela střecha, zaplavila jej voda a odletěly rolety proti větru. Trosky kolem nich létaly vzduchem.

„Upřímně, tahle bouře je ta nejstrašidelnější věc, kterou jsem zažila. Odneslo to celou střechu i rolety proti vichřici, většina nosných zdí se zhroutila. Zůstali jsme schovaní v kredenci přikryté matrací a modlili jsme se,“ napsala na sociální síti mladá cukrářka.

Honestly this cyclone is the most terrifying thing I've ever seen. Our entire roof and cyclone shutters ripped off and...

Zveřejnil(a) Cayla Tikaram dne 20. únor 2016

Když bouře přicházela, místní cukrářka (Rakiraki, sever ostrova Viti Levu) napsala: „Dům prosakuje a každý brečí. Přemýšlím, kam se schováme, až to odnese celou střechu.“ Přes Rakiraki se prohnalo oko tropické bouře.

„Nechápu, jak jsme to mohli přežít. Každá místnost našeho domu je na kousky,“ napsala Cayla na sociální síť poté, co se s rodinou odvážila ze skříně vylézt.

Jak to na Fidži vypadá, se podívejte v galerii:

Fotogalerie
15 fotografií