Mimořádně teplý byl tuto zimu především prosinec. Průměrná teplota v celé republice byla 3,6 stupně Celsia, což bylo 4,2 stupně nad dlouhodobým průměrem,“ uvedl mluvčí ČHMÚ Petr Dvořák. Extrémně teplé počasí provázelo i Vánoce, kdy padlo mnoho teplotních rekordů. Na Štěpána například rtuť teploměru v Děčíně vystoupala až na 16,8 stupně Celsia. Prosinec byl ovšem chudý na srážky. Suma měsíčních srážek činila 19,9 milimetru, což bylo pouhých 41 procent dlouhodobého průměru.

Zima v lednu, v únoru jaro

Asi nejvíce se zimě přiblížil leden, kdy průměrná teplota v tuzemsku byla minus 1,5 stupně Celsia, což bylo šest desetin stupně nad průměrem. V druhé polovině měsíce i mrzlo, na Kvildě například rtuť teploměru klesla v noci i pod minus 30 stupňů Celsia. Na konci měsíce už ale zase bylo nezvykle teplo. Srážky představovaly lednový průměr, spadlo jich 38,2 milimetru, což je 93,6 procenta normálu.

Únorové počasí připomínalo spíše jaro. Průměrná teplota dosáhla tří stupňů Celsia, čímž překonala dlouhodobý průměr o 3,9 stupně. Koncem února (22. února) se na řadě stanic opět přepisovala historická maxima. Vydatný na srážky byl únor, spadlo jich téměř dvakrát více, než je v únoru obvyklé. Dosud nejteplejší zimu zažili Češi na přelomu let 2006 a 2007, průměrná teplota za tři měsíce dosáhla 2,8 stupně Celsia.

Historický unikát

Server meteocentrum.cz uvádí, že letošní zima byla druhá nejteplejší v dějinách Česka. Navíc šlo už o třetí zimu za sebou, která přinesla výrazně nadnormální teploty. „To je také historický unikát, vícekrát byly zaznamenány dvě teplé zimy za sebou, ale aby byly hned tři, to se nestává,“ uvedl na serveru meteorolog Martin Štros.

Fotogalerie
81 fotografií