Pro auta nad 3,5 tuny s výjimkou autobusů je zhruba osmnáctikilometrový úsek z Tanvaldu uzavřený od půlnoci. Podle dispečera zimní údržby pro Jablonecko se nedalo odhadnout, dokdy uzavírka potrvá. Jako náhradní trasu silničáři pro kamiony tak doporučovali silnici 35 k hraničnímu přechodu do Hrádku nad Nisou na Liberecku.  

V osm hodin byl přechod do Polska pro nákladní dopravu ale otevřen. Nemáme hlášeny žádné problémy,“ dodal dispečer. Na horských silnicích nižších tříd udržovaných chemicky jsou zbytky rozbředlého sněhu. Na silnicích třetí třídy je vrstva nového sněhu krytá posypem.  

Výstraha Českého hydrometeorologického ústavu před sněžením platí v Libereckém kraji na Jablonecku a Semilsku. „Řidiči by měli být připraveni na náhlou změnu počasí a přizpůsobit tomu styl jízdy,“ uvedl ředitel společnosti Silnice LK Petr Šén. Pro cesty do hor doporučil sněhové řetězy.  

Pro kamiony je uzavřený i hlavní tah na Slovensko  

V Moravskoslezském kraji přes noc napadlo až 12 centimetrů sněhu. Jediný uzavřený úsek cesty je mezi Ostravicí a Bílou na Frýdecko-Místecku. Hlavních tah na Slovensko byl právě kvůli avizovanému sněžení uzavřen pro nákladní dopravu z preventivních důvodů už v pondělí večer. Právě těžká vozidla tam často mívají problémy. Pokud se počasí nezhorší, mohla by se cesta otevřít už v průběhu úterního dopoledne. 

 

V Jeseníkách napadlo od tří do deseti centimetrů sněhu, v Beskydách pak v rozmezí od sedmi do 12 centimetrů. „Hlavní tahy jsou mokré, mohou tam být zbytky rozbředlého sněhu. Na silnicích nižších tříd ve vyšších polohách leží vrstva sněhu krytá posypem, v nižších polohách pak může být rozbředlý sníh,“ uvedla mluvčí silničářů Šárka Vlčková.  

Na Vysočině vyjely desítky sypačů  

Na Vysočině komplikuje ráno dopravu sníh a déšť se sněhem. Dohlednost je kvůli srážkám snížená, před 6. hodinou napadlo kolem tří centimetrů sněhu, nejvíc na Žďársku. Hlavní tahy jsou mokré po chemickém ošetření, na vedlejších leží rozbředlá vrstva sněhu krytá posypem. Silnice jsou podle silničářů se zvýšenou opatrností sjízdné. Nehody nejsou hlášeny.  

„Sníh začal padat na celém území kraje mezi 2:00 až 03:00. V terénu máme 71 sypačů s chemickým i inertním posypem,“ řekl ČTK Jan Petrů z dispečinku krajských silničářů. Teploty se pohybují kolem nuly. 

I v Pardubickém kraji v úterý ráno od středních poloh komplikuje dopravu sněžení a sněhové přeháňky. Zbytky sněhu jsou na Chrudimsku, Orlickoústecku nebo v regionu Poličky a Železných hor. V okolí Litomyšle by mohly vozovky namrzat. Teploty se ráno pohybují od minus dvou do čtyř stupňů Celsia. Na území kraje fouká slabý vítr. 

Sněžení zasáhlo už i jihozápadní kraje 

Sněžení nebo smíšené srážky deště se sněhem od časného rána ovlivňují dopravu na silnicích v Plzeňském kraji. Srážky přicházejí od severovýchodu, takže zatímco na Plzeňsku a Rokycansku už byli silničáři v terénu, na Klatovsku a Domažlicku ještě nesněžilo. Sněžení postupně zasahuje celý kraj. V kraji se podle policie stalo ráno několik nehod, teploty v regionu se pohybují mezi minus dvěma a plus dvěma stupni. 

„Na severním a jižním Plzeňsku, v Plzni a na Rokycansku jsou všechny hlavní silnice po solení mokré, na silnicích vyšších tříd, kam se dostaneme až později, může být místy sníh, tam je potřeba jet opatrně,“ řekl dispečer krajských silničářů Jiří Slapnička. Podle něj napadlo zatím v Plzni kolem dvou centimetrů sněhu. 

Sníh padá podle Ředitelství silnic a dálnic také na dálnici D5 na Tachovsku, Plzeňsku i Rokycansku. Sněžení už zasáhlo i jihozápad kraje, na Šumavě jsou místy silnice s ujetou vrstvou sněhu. V okolí Gerlovy Huti na Šumavě hrozí námrazy.

 

Fotogalerie
20 fotografií