Teploty v Česku se ve středu ráno mohly lišit až o téměř dvacet stupňů. Nejchladnějším místem byla podle Českého hydrometeorologického ústavu (CHMU) Luční bouda, kde naměřili 7,5 °C bod bodem mrazu. „V pražském Klementinu bylo ve stejnou dobu naměřeno 3,1°C. To je rozdíl zhruba 10 až 11°C,“ uvedl pro Blesk.cz mluvčí ČHMÚ Petr Dvořák s tím, že Luční bouda je ve výšce 1300 metrů nad moře a Klementinum v nížině, takže tento teplotní rozdíl je stále v normě.  

V Polabí naměřili obyvatelé ještě o něco tepleji. Ráno se tam měly teploty pohybovat dokonce kolem 9 °C, což už dělá teplotní rozdíl oproti Luční boudě zhruba 17 °C. Podle Dvořáka za tyto výkyvy může právě členitost republiky. Strašákem pro dnešní ráno byly i námrazy na vozovkách, před nimiž meteorologové varovali.  

Na možnost jejich vzniku poukazovalo úterní sněžení. „Sněžilo, ale teploty byly nad bodem mrazu, takže z toho bylo hned mokro, a když poté začalo v noci slabě mrznout, tak se mohlo místy tvořit náledí,“ upřesnil Dvořák s tím, že výstraha byla vydána pro Plzeňský, Jihočeský, Olomoucký a Moravskoslezský kraj. 

Hlavní tah na Slovensko by se měl pro nákladní dopravu otevřít kolem dvanácté hodiny  

Právě v posledně zmiňovaném kraji by měly být všechny silnice s opatrností sjízdné. Silnice I/56, která je od pondělního večera mezi Ostravicí a Bílou na Frýdecko-Místecku uzavřena pro kamiony a nákladní vozy s přívěsem, by se pro těžká vozidla měla znovu otevřít kolem středeční dvanácté hodiny.  

„Sněžilo už jen drobně večer hlavně na Bruntálsku, napadlo tam tři až pět centimetrů. Nyní jsou silnice po chemickém ošetření, někde mohou být namrzlé,“ řekla mluvčí Správy silnic Moravskoslezského kraje Šárka Vlčková. Namrzat podle ní může hlavně slabá vrstva sněhu, která zůstala na silnicích nižších tříd ošetřených inertním posypem.  

Silnice v Plzeňském kraji jsou ve středu s opatrností sjízdné. Většinou jsou holé a mokré nebo se zbytky rozježděného sněhu. Ve vyšších polohách Šumavy, kde silničáři kvůli ochraně přírody nemohou používat sůl, je na vozovkách ujetá vrstva sněhu krytá drtí. Na některých úsecích by si měli dát řidiči pozor na námrazu. Hrozí zejména u Gerlovy Huti na Šumavě, ledovka se může vyskytnout u Libkova na Domažlicku

V Olomouckém kraji je na silnicích rozbředlý sníh  

V Olomouckém kraji si řidiči musí dát na cestách pozor na rozbředlý sníh. Večer tam totiž v horských oblastech ještě sněžilo. Má pokrývat především silnice v horském okrese Jeseník. Na méně důležitých cestách je vrstva ujetého sněhu s posypem. V sousedním Šumpersku jsou zbytky sněhové kaše pouze ve vyšších polohách. Hlavní silniční tahy na Šumpersku jsou ráno holé a mokré.  

Na Prostějovsku je ráno slabá vrstva rozbředlého sněhu na Drahanské vrchovině, v ostatních částech okresu jsou silnice holé a vlhké. Bez větších problémů jsou silnice sjízdné také na Olomoucku a Přerovsku. 

Na Vysočině vyjelo přes padesát sypačů a v Libereckém kraji varují před zmrazky 

Sněhové přeháňky ráno komplikují dopravu na Vysočině. Na Žďársku padá déšť se sněhem. Hlavní tahy jsou většinou mokré po chemickém ošetření, na vedlejších silnicích leží vrstva ujetého a někde rozbředlého sněhu krytá posypem. Silnice jsou sjízdné, řidiči však podle silničářů musí věnovat jízdě zvýšenou opatrnost. „Během noci jsme vyslali do terénu na celém území kraje 53 sypačů,“ řekl Jiří Havel z dispečinku krajských silničářů.   

Silnice v Libereckém kraji jsou ráno sjízdné se zvýšenou opatrností, lokálně se na nich může tvořit náledí. Vozovky jsou převážně mokré nebo vlhké, v horách je na nich sníh. Před možným namrzáním vozovky varují silničáři i na hlavním tahu z Liberce na Turnov, kluzká vozovka může být zejména u Ždárku. Zmrazky nebo ujetá vrstva sněhu krytá posypem je na horských silnicích nižších tříd. 

Husté sněžení zkomplikovalo v úterý řidičům jízdu po celé Vysočině. Na zledovatělých nebo zasněžených silnicích bylo zaznamenáno několik dopravních nehod:

Fotogalerie
6 fotografií