O Zeleném čtvrtku bude přes den v Čechách a na západě Moravy oblačno až zataženo, místy přeháňky, v polohách nad 700 metrů bude sněžit. Během dne čekejte ustávání srážek a ubývání oblačnosti. Na východě Moravy a ve Slezsku bude skoro jasno až polojasno. Nejvyšší denní teploty budou 6 až 10 °C, v 1000 metrech na horách kolem 0 °C.

Na Velký pátek bude zpočátku jasno až polojasno, ráno ojediněle mlhy. Během dne od západu zataženo a v Čechách občasný déšť, nad 900 metrů sněžení. Nejnižší noční teploty budou +1 až -3 °C, nejvyšší denní teploty 7 až 11 °C.

Na Bílou sobotu bude zataženo až oblačno, místy déšť nebo mrholení, zpočátku nad 700 metrů sněžení. Během odpoledne čekejte ustávání srážek a od západu ubývání oblačnosti. Nejnižší noční teploty budou 4 až 0 °C. Nejvyšší denní teploty 8 až 12 °C.

O Velikonoční neděli čekejte polojasno nebo skoro jasno, zpočátku ojediněle zataženo nízkou oblačností nebo mlhy. Odpoledne v Čechách od západu přibývání oblačnosti. Nejnižší noční teploty budou 3 až -1 °C, nejvyšší denní teploty 12 až 16 °C.

A konečně na Velikonoční pondělí bude podle předpovědi oblačno, přechodně i polojasno, místy občasný déšť nebo přeháňky. Nejnižší noční teploty 5 až 1 °C. Nejvyšší denní teploty 10 až 14 °C.

Co můžete čekat na horách?

Hlavní skiareály v Krkonoších a v Orlických horách v Královéhradeckém kraji nabízejí lyžařům velmi dobré podmínky. Na některých sjezdovkách leží téměř metr sněhu, ceny skipasů přitom klesly na úroveň vedlejší sezony. Některé areály, například Kněžický vrch u Vrchlabí či Svoboda nad Úpou, už ale své brány zavřely.

Také v Libereckém kraji bude o prodlouženém víkendu fungovat většina středisek. Sezonu zatím ukončila jen některá menší jako Javorník na Ještědském hřbetu, Josefův Důl či Bedřichov. Některá další provoz přerušila v tomto týdnu na pracovní dny, o prodlouženém víkendu ale vleky ještě jednou spustí.

Do Jizerských hor mohou vyrazit i běžkaři. „Pomohlo, že v noci na úterý připadlo dva až pět centimetrů sněhu. Na dnešek jsme upravili hlavní trasu z Bedřichova přes Smědavu na Jizerku,“ řekla Silvie Kalinová z Jizerské o.p.s.

V sousedním Ústeckém kraji zůstávají v provozu dvě střediska. Dostatek sněhu je stále v Telnici nedaleko Ústí nad Labem a malý vlek se o víkendu naposledy rozjede ve středisku Alšovka nad Chomutovem.

Kvalitně upravené sjezdovky slibují milovníkům zimních sportů vlekaři z Karlovarského kraje. Nadále se lyžuje téměř ve všech hlavních areálech a díky čerstvému sněhu mohly být upraveny i některé běžecké trasy v Krušných horách.

Lyžovat se bude i na Šumavě

O Velikonocích si zalyžují také návštěvníci Šumavy. Zejména v Železné Rudě a okolí je v provozu několik zimních areálů. Sníh se drží i ve stopách, které se ale už neupravují.

Za sněhem bude možné o víkendu vyrazit také do Jihočeského kraje. „Podmínky jsou při denním i večerním lyžování dobré a velikonoční svátky budou skutečným vrcholem sezony. Počasí nám opravdu přeje, a tak si můžete zalyžovat i v bermudách,“ uvedl ředitel Skiareálu Lipno Petr Dušek. Konec sezony se blíží také na Kvildě. Provozovatelé chtějí sjezdovku zprovoznit od čtvrtku do pondělí.

Podstatně odlišná je situace ve středních Čechách, kde své brány zavřely už všechny areály. Pokud to ale podmínky umožní, bude se v pátek a v sobotu lyžovat na Monínci na Příbramsku.

Podobně je na tom i Vysočina. O velikonočních svátcích bude otevřena pouze sjezdovka na Šacberku u Jihlavy, na které se udrželo přes půl metru technického sněhu.

Velmi dobré podmínky pro sjezdové lyžování slibují horská střediska v Pardubickém kraji. Například v Dolní Moravě na Orlickoústecku jsou v provozu všechny sjezdovky a bude tomu tak až do konce velikonočních svátků. Po nich už bude provoz omezen. Co nejdéle chce vydržet v provozu také lyžařské středisko v Červené Vodě a Čenkovicích v Orlických horách.

Vyznavače zimních sportů lákají před prodlouženým víkendem také Jeseníky. „Poslední týden jsou nejlepší podmínky pro lyžování za celou zimu. Všechny větší areály jsou stále v provozu a budou i na Velikonoce,“ řekl náčelník Horské služby Jeseníky Michal Klimeš. Na své si přijdou i běžkaři, a to hlavně v okolí Pradědu, Červenohorského sedla, Paprsku či Dolní Moravy, kde jsou upravené běžecké stopy.

V Beskydech zůstává na hřebenech ještě okolo 20 centimetrů sněhu. Pokrývka ale odtává a podmínky nejsou stoprocentní. V nepřetržitém provozu přesto zůstávají areály v Bílé a Mezivodí. O víkendu se v případě zájmu lyžařů rozjedou vleky i ve střediscích Gruň, Javorový, Kohutka a Pustevny.

Už jen poslední střediska fungují ve Zlínském kraji. Karlovický Ski areál Razula bude mít při příznivém počasí v provozu od pátku do neděle hlavní sjezdovku. Podobně je tomu na Pustevnách v Beskydech. Naproti tomu na Kohútce v Javorníkách pojedou vleky i na Velikonoční pondělí.

V Jihomoravském kraji je zimní sezona již minulostí. Sezonu ukončili v neděli v Olešnici na Blanensku, tedy v posledním lyžařském areálu, který byl ještě v provozu.

Sezonu poznamenal nedostatek sněhu:

Fotogalerie
5 fotografií