Čtvrtek je sice pro severozápadní polovinu Česka ve znamení zatažené oblohy a deště, ale během dne by oblačnosti mělo ubývat. Na jihu a východě území bude polojasno až oblačno. V Čechách se mohou objevit i bouřky. Nejvyšší denní teploty mohou na jihu Čech vystoupat až k 22 °C. V severní polovině se pak budou pohybovat mezi 10 až 15 °C a v 1000 m nad mořem kolem 10 °C. Výjimkou by měly být Krušné hory, kde obyvatelé naměří jen 5 °C, a Šumava, kde rtuť teploměru ukáže až 14 °C. 

I v pátek bude oblačno až zataženo, na východě zpočátku místy polojasno. V severozápadní polovině Čech meteorologové očekávají občasné dešťové přeháňky, které by v polohách nad 800 m mohly přecházet v přeháňky sněhové. Během odpoledne by ale oblačnosti mělo ubývat. Nejvyšší denní teploty 7 až 11 °C, na jihovýchodě Moravy kolem 15 °C. Vát bude mírný vítr, který se postupně bude měnit na severovýchodní a na Moravě může být až nárazový s rychlostí kolem 15 m/s.  

Víkend slibuje jasno a teploty sahající až k 18 °C  

O víkendu přijde oteplení. Sobota bude ve znamení polojasné až skoro jasné oblohy. Nejvyšší denní teploty 11 až 15 °C. V neděli už bude podle meteorologů jasno až polojasno. Jen ojediněle se pak mohou objevit při zvětšené oblačnosti přeháňky. Rtuť teploměrů by se měla pohybovat mezi 14 až 18 °C.  

Příští týden by pak podle předpovědi meteorologů měl přinést nejvíce srážek. Bude oblačno až polojasno. Ze začátku týdne se mohou přeháňky objevit jen ojediněle, ale v jeho závěru bude oblačnosti přibývat. Mohou se objevit i bouřky. Denní teploty by se i nadále ale měly pohybovat mezi 14 a 18 °C.

Na Vysočině se už rozbíhají polní práce, zemědělci se ale bojí sucha  

Na Vysočině se díky oteplení rozbíhají polní práce, zemědělci už někde začínají se setím jarního obilí. V některých místech jsou traktory na polích vidět i dva týdny. Zemědělci v níže položených částech Třebíčska se bojí, aby se neopakovalo sucho z loňského roku. Například zemědělské družstvo Hrotovice na Třebíčsku hospodaří na 2400 hektarech zemědělské půdy, pozemky má v nadmořské výšce kolem 400 metrů. 

Podle jeho předsedy se do této lokality rozšiřuje oblast sucha ze Znojemska. „Poslední roky je pro nás vláha jednou z nejcennějších komodit, která na pole přijde. Ta většinou rozhodne o výnosech,“ řekl předseda družstva Bohumír Hutař. Volí tak způsoby obdělávání půdy šetřící spodní vláhu a pěstuje víc kukuřice, která nedostatek vody lépe snáší.

Jaro už je definitivně v Česku:
Fotogalerie
12 fotografií