Na třech místech Olomouckého kraje dnes byly překonány teplotní rekordy. Nejtepleji bylo v Bělotíně na Přerovsku, kde meteorologové odpoledne naměřili 23,2 stupně Celsia.

„V Bělotíně byla dosavadní nejvyšší hodnota pro tento den z roku 2009 a činila 22,2 stupně,“ uvedl meteorolog z ostravské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu.

V Jeseníku se rtuť teploměru odpoledne zastavila na hodnotě 22,2 stupně Celsia a teplotní maximum z roku 2009 pokořila o tři desetiny stupně. Rekordní teplotu 20,4 stupně Celsia v pondělí nahlásila také meteorologická stanice v Luké na Olomoucku. Dosavadní rekord z roku 1998 pro tuto stanici činil 20,1 stupně Celsia.


Meteorologové v Českých Budějovicích odpoledne naměřili 24,1 stupně Celsia. Padl tak 70 let starý teplotní rekord. Dosud nejvyšší hodnotu pro 4. duben dnes zaznamenali i v Táboře, kde bylo 24 stupňů. „Podle předpovědi by v úterý mohlo být ještě o něco tepleji,“ řekla Eva Plášilová z českobudějovického hydrometeorologického ústavu.

Oba teplotní rekordy překonaly dosavadní nejvyšší hodnoty přesně o rovný jeden stupeň Celsia. V Táboře maximum pro 4. duben na úrovni 23 stupňů platilo rovněž od roku 1946.

„Slunečné počasí bylo na území celého kraje. Teploty se pohybovaly na meteorologických stanicích od 19 do zmíněných 24,1 stupně. Nejnižší hodnota byla na Churáňově,“ řekla Plášilová. Podle ní se dá v úterý v Českých Budějovicích očekávat až 25 stupňů Celsia. Tím ale slunečné počasí skončí a od středy se zřejmě ochladí.

Fotogalerie
20 fotografií