Podle Japonců stoupla v březnu globální teplota o 1,07 stupně Celsia, zatímco v únoru to bylo o 1,04 stupně. Podle americké NASA se teplota dostala nad průměr celého 20. století dokonce o 1,28 stupně Celsia. Záznamy průměrných teplot se uchovávají od roku 1891.

 

Klimatologové jsou trvalým nárůstem teplot znepokojeni, celý rok 2015 byl podle nich nejteplejším od dob, kdy se začaly tyto údaje zaznamenávat. „Jsou připomínkou toho, jak nebezpečně blízko jsme nyní k trvalému přechodu na nebezpečné území,“ prohlásil pro britský The Guardian americký klimatolog Michael Mann. „Podtrhuje to naléhavost celosvětového snížení emisí uhlíku,“ dodal.

Za nárůst může člověk i El Niňo

Podle odborníků má na globální oteplování největší vliv lidská činnost, resp. skleníkové plyny z této činnosti. Zároveň se na vzrůstajícím oteplování z části podílí klimatický jev El Niňo. Ten byl loni nejsilnější od roku 1998.

 

Viditelným následkem nezvykle vysokých teplot může být tání ledovců v Arktidě. Na konci března vědci oznámili jejich rekordní tání. Většinou k tomu přitom dochází až během letních měsíců.