Teploty klesaly pod nulu zejména v horských oblastech, na ostatních místech bylo po ránu mezi plus dvěma až minus dvěma stupni Celsia. Dva stupně nad nulou byly například v Příbrami, naopak v Peci pod Sněžkou, v Liberci nebo Českém Dubu na Liberecku bylo kolem minus tří stupňů. V Jizerských horách a na Šumavě šla teplota ještě níže.

V Kořenově-Jizerce na Jablonecku meteorologové brzy ráno naměřili minus osm stupňů Celsia, k minus devíti stupňům klesla teplota na šumavské Horské Kvildě, na nedaleké Jezerní slati bylo ještě o půl stupně chladněji a vůbec nejnižší teplota byla ráno v Kvildě-Perle. Podle meteorologa ale teploty na šumavských horských stanicích často padají pod nulu, a to i v létě.

Současný mráz podle něj není nijak výjimečný. Teploty v tuto roční dobu se často střídají, protože v severní Evropě je stále ještě dostatek studeného vzduchu, naopak na jihu Evropy se už výrazně otepluje. Vzhledem k tomu, že Česko je uprostřed, teploty se střídají, v létě se pak ustálí.

Podobný ráz počasí čeká Česko i v dalších dnech. V pátek má být v porovnání s dneškem tepleji, přičemž nejvyšší odpolední teploty budou šplhat až k 18 stupňům Celsia. V sobotu opět o něco klesnou a v neděli by už neměly překročit devět stupňů, přičemž na horách má i sněžit.

Fotogalerie
8 fotografií