Podle silničářů však sníh nezpůsobil vážnější komplikace v dopravě a všechny silnice zůstaly sjízdné. „V noci jsme vyjeli pouze s jedním pluhem na silnici I/4 u Kubovy Hutě na Vimpersku. Sníh na vozovkách rychle roztával,“ řekl dispečer šumavských silničářů.  

Výrazné sněhové srážky se v severozápadním proudění objevily při přechodu studené fronty. Na Churáňově napadlo sedm centimetrů, na vrcholech Šumavy až 15 centimetrů sněhu. Severozápadní proudění vydrží i v několika následujících dnech, v polohách nad 500 metrů bude sněžit. Sníh se bude udržovat zhruba v polohách nad 700 metrů.

„Lze očekávat, že v příštích dnech ještě několik centimetrů sněhu připadne, nejvíc v úterý, kdy bude přecházet poměrně výrazný frontální systém,“ řekl Jaroslav Hintermüller z Českého hydrometeorologického ústavu v Českých Budějovicích. 

Vítr zastavil lanovku na Sněžku  

Poprašek sněhu pokryl i louky nad Pecí pod Sněžkou. Teploty v Krkonoších během noci spadly pod nulu, na Sněžce v neděli dopoledne bylo minus sedm stupňů. V Peci pod Sněžkou se teplota pohybovala kolem nuly. Podle předpovědi meteorologů by se sněhové přeháňky na horách mohly objevit i během neděle, teplota na hřebenech by se měla držet asi jeden stupeň pod nulou.  

Silný vítr tam zastavil provoz horního úseku lanovky na Sněžku. Ten je možný do rychlosti větru 60 kilometrů v hodině. „Pokud se vítr uklidní, lanovku opět rozjedeme,“ uvedl pracovník lanovky. Od rána se do mezistanice nechalo vyvézt pár lidí. Na Sněžce byla od rána mlha. Když nejezdí horní úsek, mohou se lidé nechat vyvézt na Růžovou horu a zbývajících 2,5 kilometru dojít na vrchol pěšky.  

Lanovka na Sněžku od 4. dubna prochází pravidelnou jarní údržbou, kdy jezdí jen o víkendech. Ve všední dny je mimo provoz. Do plného provozu v letní sezoně se lanovka rozjede 30. dubna. 

Fotogalerie
5 fotografií