Sobota je podle Petra Dvořáka nejstudenějším a druhým nejdeštivějším dnem z celého týdne. Naopak nejtepleji bývá v pondělí. „Jde sice o desetinné rozdíly a namístě by byl jistě detailnější rozbor po ročních obdobích, ale platí to,“ uvedl pro MF Dnes meteorolog a mluvčí Českého hydrometeorologického ústavu Petr Dvořák. Sobota je podle něj nejchladnější den s průměrnou teplotou necelých osm stupňů a po úterý i druhým nejdeštivějším dnem. Neděle se řadí hned na druhé místo nejchladnějších dnů týdne. Naopak nejtepleji je v pondělí.

Podle jedné z teorií je to způsobené tím, že přes pracovní týden proniká do ovzduší průmyslové znečištění, což podporuje vznik oblačnosti, a zakryté slunce snižuje teplotu. „Například v Kladně, které je určitým energetickým centrem, mluvíme přímo o průmyslovém sněžení,“ upřesnil Dvořák.

I když v posledních týdnech více pršelo, stále je tady podle meteorologů možnost, že se i letos bude Česko vyrovnávat se suchem. Hydrolog ČHMÚ Radek Čekal upozornil, že u hladiny řek jsou momentálně na 30 až 80 procentech normálu. Nízký stav je i u podzemních vod. „Sněhu letos nebylo zase tolik, aby jarní tání způsobilo výraznější zvýšení průtoků. Sníh navíc ležel hlavně ve vyšších polohách,“ uvedl Čekal.

Řidiče od rána trápí sníh. Nejvíc v Liberecké a Karlovarském kraji 

„Suchá“ situace by se ale mohla ještě o něco zlepšit. Od víkendu totiž teploty klesly a na některých místech padá sníh. Například v Libereckém kraji sněží a i na hlavních tazích může ležet rozbředlý sníh. Silničáři doporučují zvýšenou opatrnost hlavně v horských oblastech.

Vrstva sněhu leží na silnici 10 a 14 z Tanvaldu na Harrachov a také na silnici 9 ze Svoru na Rumburk, byly tam vyslány sypače. Vozovky ale mohou klouzat i v nižších polohách. Pozor by si měli dát řidiči kamionů, zvlášť opatrní by měli být také motoristé, kteří už pneumatiky svých vozů přezuli na letní. 

Sníh zasype i Šumavu, napadne 15 cm

Meteorologové dnes na Šumavě varují před tvorbou sněhových jazyků. Od rána sněží a napadlo tu zhruba pět centimetrů sněhu. Během dne napadne dalších 15 centimetrů.

I několik centimetrů sněhu napadlo v noci na úterý ve vyšších polohách Karlovarského kraje. V Krušných horách jsou některé úseky sjízdné jen se zimními pneumatikami. Rozbředlý sníh ale může řidiče překvapit i v okolí Mariánských Lázní.

Sníh leží i na silnicích v horských úsecích v okolí Perninku a Horní Blatné. Při okrajích vozovky tam stojí odstavená vozidla s letními pneumatikami. Podobně i na Božím Daru jsou silnice pod sněhem. Meteorologové navíc upozorňují na možnost vzniku sněhových jazyků, varování platí až do úterního večera.

V pondělí sněžilo i na pražském Petříně:

Fotogalerie
11 fotografií