„Během noci, kdy není zajišťován běžný provoz tramvají, vznikla kvůli klimatickým podmínkám námraza na trolejovém vedení tak silná, že po čtvrté hodině ranní zabránila jízdě tramvají na všech tramvajových tratích. Tyto klimatické změny nebylo možné nijak předvídat,“ sdělila mluvčí dopravního podniku Martina Poršová. 

V Liberci byly pro náhradu za tramvaje využity posilové autobusy výlukových linek X2 a X3, které jezdily v celé trase z Hanychova do Lidových Sadů. I mezi Libercem a Jabloncem nasadil dopravní podnik náhradní autobusy. „Nedařilo se však nahradit všechny spoje,“ dodala mluvčí. 

Teploty v Libereckém kraji klesly ráno pod nulu a namrzlé byly i silnice. Policie od rána řešila několik dopravních nehod. Na silnici 35 narazila u Stráže nad Nisou na namrzlé vozovce čtyři auta do svodidel, podle policie se to obešlo bez zranění. V Lučanech se srazil autobus s osobním autem, ani tam se nikdo nezranil.

Teploměry budou zase atakovat „dvacítku“

Počasí se ale vylepší. Noční teploty sice ještě můžou spadnout pod nulu, ale už v sobotu přes den naměří české teploměry až 19 stupňů. Neděli svlaží déšť, ale teploty zůstanou u 18 stupňů.

Podobné zůstanou i v příštím týdnu. Ve čtvrtek dokonce slunce Česko vyhřeje až na 21 stupňů.

Během týdne na horách napadlo i několik centimetrů sněhu:
Fotogalerie
7 fotografií