„V tento okamžik máme nahlášeno 360 škod za celkem 18,5 milionu korun. Počet škod se samozřejmě mění s tím, jak je klienti postupně hlásí," řekla mluvčí České pojišťovny Ivana Buriánková. Nejvíce škod je hlášeno ze Středočeského kraje, následují kraje Ústecký a Jihočeský. Převažují škody na majetku občanů, ČP má nahlášeno již 60 poškozených automobilů.

Kooperativa má z pojištění majetku zatím nahlášeno 200 škod, u vozidel je to 50 škod. Jejich celková výše přesáhla podle mluvčího pojišťovny Milana Káni osm milionů Kč. Nejvíce škod je z okolí Milína, Hořovic a Kladna. „Očekáváme, že několik desítek škod nám ještě v průběhu dneška a středy klienti nahlásí," dodal.

Od úterního rána se operátorům Allianz dovolalo více než 130 klientů. Jsou mezi nimi podle mluvčího Václava Bálka i tři desítky motoristů, kteří mají na autech vzpomínku na pondělí ve formě 'bradavic na kapotě'. „Základní početní jednotkou pro následky pondělního počasí jsou jednotky milionů Kč. Kolik jich bude celkem, to ukážou následující dny," podotkl. Vedle krupobití likvidátoři evidují škody z lokálních povodní a záplav i z přepětí po úderech blesku.

Česká podnikatelská pojišťovna k úternímu poledni registrovala sto pojistných událostí, celkové odhadované škody dosáhly dosud téměř dvou milionů Kč. U nemovitostí jde nejčastěji o poškozenou střešní krytinu, rozbitá okna nebo zničené fasády, uvedla mluvčí Renata Čapková.


Mezi prvními škodami dominují zatopené sklepy a přízemní podlaží, popsal mluvčí Generali pojišťovny Jiří Cívka. Upřesnění výčtu škod předpokládá v řádu dnů, protože živelní škody jsou vždy hlášeny až s několikadenním zpožděním.

Samostatnou kapitolou pravděpodobně budou zemědělské škody v důsledku krup, které mohou výrazně promluvit do celkového účtu. Poškození plodin, zejména obilnin, olejnin, cukrové řepy, ovoce a zeleniny je vysoké, místy totální, řekl generální ředitel Agra pojišťovny Marek Hrubý. Krupobití podle něj zasáhlo v různé intenzitě zemědělskou půdu o výměře zhruba 300 000 hektarů. Celkové škody na plodinách způsobené pojištěným i nepojištěným zemědělcům odhadl na více než půl miliardy korun.

Fotogalerie
24 fotografií