Česká města zasypal místy až půlmetr krup. Ulice se proměnily v řeky, které městy nesly ledové „kry“. Jen co lidé začali sčítat škody, uděřily bouřky znovu. A napodruhé ještě větší silou.

Nad Červeným Kostelcem se objevilo tornádo. V cestě mu stály dvě budovy. Jednu rozmetalo na kusy, druhé sebralo střechu.

Video z dronu: Takhle dopadly budovy, které stály v cestě tornádu:

Video
Video se připravuje ...

Tudy prošlo tornádo: Podívejte se, jak dopadly budovy, které mu stály v cestě. David Malík

Ve stodole byla uskladněna zemědělská technika, která byla zasypána spadlou střechou. V budově se nenacházela žádná osoba,“ popisuje na radničním webu situaci Tomáš Kábrt.

O kus dál přes hlavní silnici byla také tornádem zasažena jedna zemědělská usedlost, kterou to obrátilo střechu a ta zakrývala osobní auta,“ líčí další škody Kábrt.

Formující se tornádo zachytily i kamery:

Bouřka tím ale neskončila. Hasiči museli vzít do rukou „motorovky“, protože průtrž pokácela i stromy. „Naše jednotka vyjela směrem na Žernov, kde bylo na hlavním tahu popadaných několik stromů a silnice zde byla zcela neprůjezdná,“ doplnil. Vše o bouřkách čtěte zde.

Poslední tornádo se v Česku objevilo před třemi lety. Tehdy ale nezpůsobilo žádné škody. Republiku naposledy poničilo v roce 2011 – tehdy se rychlostí přes 117 km/h prohnalo Starými Čívicemi na Pardubicku. Ničilo domy i průmyslové objekty.

Vůbec nejsilnější tornádo zasáhlo Česko v roce 2008, spadalo do kategorie s označením F2 (rychlost 180 až 252 km/h), váhalo se ale i nad cejchem F3 – tedy rychlostí 252 až 332 km/h. Šlo o supercelární tornádo, jehož škody jsou patrné dodnes.

Podrobnou předpověď počasí najdete ZDE

Podívejte se, jak bouřky v posledních dnech potrápily Čechy a Moravu:

Fotogalerie
58 fotografií