Kudy se smršť prožene tentokrát? Výstraha před silnými bouřkami platí téměř pro celou republiku, u několika krajů jsou ale meteorologové s výstrahami ještě ostražitější. Bouřky tam totiž můžou nabýt ještě větší síly než ve zbytku země.

Lovci bouřek o tornádu, které prošlo Náchodskem: Doprovázely ho další savé víry:

Video
Video se připravuje ...

Tornádo na Náchodsku doprovázely vedlejší savé víry, zjistili lovci bouřek. Blesk TV/Jan Jedlička/David Budai

Ta nejhorší smršť by se měla prohnat Plzeňským a Jihočeským krajem. Výstraha dokonce mluví o „vysokém stupni nebezpečí“. První bouřky tu udeřily kolem 15. hodiny.

Hromy a blesky mohou zasáhnout i Prahu, Středočeský, Karlovarský, Pardubický, Královéhradecký a Jihomoravský kraj a Vysočinu.

Aktuální průběh bouřek můžete sledovat i na našem meteoradaru

Budete mít štěstí a bouřky se vám vyhnou? Mapa ukazuje místa, kde mají udeřit největší silou – vyznačeno tmavě červenou barvou. Zelené jsou naopak regiony, kam hromy a blesky tentokrát nedosáhnou:

Bouřky jsou zpátky a chystají se ochromit Česko.
Autor: Blesk/ČHMÚ

Pořádně „zafučí“ a během chvíle spadne spoustu vody

Bouřky budou postupovat přes republiku od západu k východu. V pozdních odpoledních a večerních hodinách postoupí i na Moravu a do Slezska, kde by jejich intenzita měla slábnout, uvedli meteorologové a doplnili, že vítr může v bouřkách dosáhnout v nárazech kolem 70 kilometrů v hodině a při přívalovém dešti může spadnout kolem 30 milimetrů srážek za hodinu.

Takhle zpustošilo tornádu Červenou Horu, podívejte se na video z dronu:

Video
Video se připravuje ...

Video z dronu: Tornádo v Česku zničilo vše, co mu stálo v cestě. David Malík

Meteorologové lidem doporučují, aby dbali na svou bezpečnost hlavně kvůli hrozícím úrazům způsobeným předměty uvolněnými větrem. Nárazový vítr může poškodit lehké stavby jako stany nebo altány, lámat větve nebo vyvracet stromy. Škody mohou napáchat ale i kroupy a silný přívalový déšť, který může rozvodnit malé toky, zatopit podjezdy, sklepy a jiná nízko položená místa.

Počasí tento týden pořádně potrápilo Česko, podívejte se, co napáchaly bouřky:

Fotogalerie
33 fotografií