"Bouře zasáhla především Náchodsko a potom okolí Třebechovic na Královéhradecku, čerpáme vodu ze sklepů a také odstraňujeme popadané stromy a větve," řekl operační důstojník s tím, že žádná zranění v souvislosti s bouřkou nebyla hlášena.

Nový Rychnov na Pelhřimovsku po vydatné bouřce zasáhla lokální povodeň. Hladina potoka, který obcí protéká, se už zvedla o 2,5 metru. Voda zatopila zatím dvě desítky sklepů, řekl úředník rychnovské radnice.

Video
Video se připravuje ...

Takhle řádily kroupy u Hanušovic video od čtenáře

Video
Video se připravuje ...

Takhle řádily kroupy u Hanušovic video od čtenáře

V Rychnově, který má zhruba tisíc obyvatel, stále prší. Zasahují tam hasiči. Vodu z přívalového deště potoky nestíhají pojmout, a tak se žene po silnicích. Radnice zjišťuje rozsah všech dosavadních škod.

Překvapila vás bouřka? Padají u vás kroupy? Vyfoťte je nebo natočte krátké video a pošlete na tip@blesk.cz.

Zatopené silnice, zavalená trať, centimetrové kroupy

Mluvčí Českých drah Radek Joklík řekl, že dráhy zajistily v postiženém úseku železnice náhradní dopravu. "Provoz na trati byl kvůli sesuvu hlíny zastavený kolem 16:30, předpoklad obnovení provozu je 20:00," řekl Joklík.

Policisté na svém webu informovali, že kvůli dešti je zatopená silnice Za Komínem v Trutnově a také komunikace pod železničním přejezdem v Náchodě, kde hasiči odčerpávají vodu. Obě silnice jsou neprůjezdné.

Tady vidíte bouřky, které „zavařily“ Královéhradeckému kraji:

Bouřky, které mají na svědomí problémy v Hradci Králové
Autor: Blesk/ČHMÚ

Ve Volarech a jejich okolí dnes padaly kroupy. Podle místních měly kroupy průměr až jeden centimetr. Hasiči ale nemuseli vyjíždět k žádným škodným událostem, řekla mluvčí jihočeských hasičů.

Podle starostky Volar na Prachaticku Martiny Pospíšilové byla na silnici od Lenory až dvaceticentimetrová vrstva krup, kterou lidé museli odklízet. Zatím nemá informace o vytopených bytech či rozbitých sklenících.

Tisková mluvčí jihočeských hasičů Vendula Matějů uvedla, že profesionální hasiči dnes kvůli krupobití nemuseli zasahovat na žádném místě v kraji.

Horší situace byla v pátek v Malontech na Českokrumlovsku, kde podle starosty Vladimíra Malého z nebe padaly kroupy o velikosti holubích vajec. Zhruba u deseti domů rozbily okna i tašky na střechách. Kroupy také zabily čápy. Na mnoha místech v obci kroupy dodnes neroztály.

Podle meteorologů by se dnes kvůli přívalovému dešti mohly rozvodnit některé malé toky nebo zaplnit jindy suchá koryta. Nárazový vítr by mohl dosáhnout 70 km/h, což může i večer poškodit některé lehké stavby, vyvracet stromy a lámat větve.

Kudy procházejí bouřky? Podívejte se na meteoradar ZDE. Podle meteorologů se i v sobotu v Česku objevily supercely. Jedna u Rokycan, další u Krnova.Meteorologové v předpovědi pro hradecký kraj upozornili na možnost výskytu bouřek, ve kterých se mohou vyskytnout kroupy i silné nárazy větru. Přeháňky a bouřky by se mohly místy vyskytovat i na začátku noci, později mají být jen ojedinělé. Bouřky se ojediněle mohou objevit také v neděli.

Sobotní bouřky přinesly do Česka kroupy i silný vítr:

Fotogalerie
18 fotografií