Jestli jste si mysleli, že bouřky se během týdne už vyřádily, pletete se. Počasí bude „rebelovat“ dál. V neděli si pro Česko nachystalo další závěje krup i přívalové deště. Problém začíná být v tom, že vody už spadlo víc než dost a původně suchá koryta řek postupně voda zaplnila.

Neblíží se bouřky i k vám? Sledujte je na meteoradaru ZDE

Mraky to ale moc netíží, a tak nám pošlou dolů další porci srážek. Už teď platí povodňová bdělost – tedy první stupeň povodňové aktivity. „V současné době průtoky v horních částech kulminují nebo jsou na sestupu. Vlivem dotoku se zvýší průtoky v dolních úsecích řek s přiblížením k hranici prvního stupně povodňové aktivity,“ uvedl mluvčí Povodí Moravy Petr Chmelař.

Podívejte se, jak vypadá bouřka z vesmíru:
Video
Video se připravuje ...

Úchvatné video: Takhle vypadá bouřka z vesmíru. Twitter/Tim Peake

Výstraha před bouřkami platí už od 14. hodiny. Polovinu republiky zasáhnou velmi silné bouřky. V krajích Středočeském, Karlovarském, Plzeňském, Jihočeském, Ústeckém a v Praze hrozí bouře do dnešní půlnoci, ve zbytku země až do pondělního rána. Meteorologové očekávají přívalový déšť s úhrny až 40 milimetrů za hodinu a nárazový vítr o rychlosti zhruba 70 km/h.

Bouřky velí hasičům: Do akce!

Lokální záplavy hrozily na několika místech už v sobotu. Záchranáři kvůli nim dokonce evakuovali 400 dětí. Hasiče bouřky zaměstnaly i v pátek, nejhůř na tom byli ti na jihu Čech. Malonty v pátek odpoledne zasáhlo lokální krupobití. Z nebe padaly podle místních kroupy o velikosti holubích vajec.

V Česku jsou tací, kteří si bouřky užívají. Jejich „fanouškové“ – lovci bouřek – byli hosty Studia Blesk:

Video
Video se připravuje ...

Lovci bouřek ve Studiu Blesk popsali, jak poznat bouřku a jaké jsou její typické znaky. Blesk TV/Jan Jedlička/David Budai

Už teď se proto chystají na to, co za pár hodin přijde. „Odpoledne zhruba od třetí hodiny bude situace podobná jako včera. Čekáme lokální bouřky, místní krupobití. Přesná místa není možné předpovídat,“ řekl Jaroslav Hintermüller z Českého hydrometeorologického ústavu v Českých Budějovicích.

Ani dneškem bouřkové období nekončí. Kroupy a blesky přijdou i v pondělí a během celého týdne má pršet. Teploty budou kolísat okolo 20 stupňů a nejpozději v sobotu se začne opět blýskat.

Fotogalerie
19 fotografií