Nepříznivé počasí zasáhne většinu Česka. Čekají se přívalové srážky s úhrny kolem 30 milimetrů za hodinu, kroupy a nárazový vítr s rychlostí kolem 72 kilometrů za hodinu. Extrémní srážky hrozí hlavně na jihu Čech.

Pozor na lokální záplavy

„Během dnešního odpoledne a zítřka očekáváme na jihu a jihozápadě Čech místy 60 až 80 milimetrů, ojediněle až 90 milimetrů srážek,“ zveřejnil varování ČHMÚ. Vydatné deště mohou zvednout hladiny některých potoků a řek až na úroveň povodňových stupňů.

Riziko hrozí především na menších a středních tocích v povodí Otavy, Blanice, Vltavy po České Budějovice a Malše. „Riziko dosažení vyšších stupňů povodňové aktivity je malé, ale nelze ho vyloučit,“ upozorňuje ČHMÚ. Doporučuje proto sledovat aktuální vývoj situace.

Podívejte se na náš podrobný meteoradar. Můžete si zkontrolovat, jestli se k vašemu městu nebo obci blíží bouřka.

Přívalový déšť může zatopit níže položená místa či sklepy. Lidé by měli kvůli silným poryvům větru zajistit okna a dveře, odstranit nebo upevnit volně položené předměty, například zahradní nábytek. Nebezpečí úrazu hrozí například při zásahu bleskem či pádu ulomených větví.

Bouřky putují na severozápad republiky

Bouřková situace se od rána vyskytuje hlavně na Mladoboleslavsku, kde se objevují blesky, a také na jihu republiky. Oblačnost postupuje směrem na západ. Po poledni se postupně objeví téměř na celém území. V jižních a jihozápadních Čechách za posledních šest hodin napršelo až 62 milimetrů srážek.

Víkendové bouřkové počasí doprovázely kroupy a pojišťovny už spočítaly, že nadělaly škodu za stovky milionů.

Fotogalerie
8 fotografií