Stoupající řeka Seina zatopila v Paříži první byty. Kromě muzeí jako Orsay či Louvre a výstavního pavilonu Grand Palais v blízkosti nábřeží uzavřely úřady ke zklamání turistů také některé parky a hřbitovy. Uzavírají se také některé významné uzly na silničních tazích v pařížské oblasti, což při pátečním odpoledni začalo způsobovat značné problémy. Muzea přemístila své cenné sbírky do bezpečí.

Zároveň se chystá v městských tělocvičnách ubytování pro lidi v nouzi. Kromě majitelů či nájemníků vytopených bytů jich začali využívat první bezdomovci, kteří přišli o svá místa pod mosty.

Televize BFMTV ukázala záběry, jak se voda dostala do sklepních bytů v 16. obvodu na západním okraji Paříže. Místní obyvatelé netajili obavy ze zhoršení situace, což by mohlo vést i k jejich částečné evakuaci.

A hladina stoupá…

Stále se počítá s kulminací hladiny řeky na 6,5 metru v průběhu večera. Na této úrovni má vydržet v průběhu víkendu. Marna, která se vlévá do Seiny východně od Paříže, již podle dostupných informací začala pozvolna klesat.

„Vrchol rozvodnění v Paříži se předpokládá tento večer s výškou 6,3 metru, v horším případě 6,5 metru. Je nutné upozornit, že maximální vzedmutí hladiny rychle neopadne, ale mělo by zůstat zhruba na stejné úrovni po celý víkend a teprve poté začít klesat,“ upřesnilo ministerstvo v prohlášení.

Nově očekávaná výška hladiny Seiny by znamenala druhou nejvyšší úroveň od roku 1910, kdy to bylo 8,62 metru. Dosavadní druhá nejvyšší naměřená výška vzedmuté hladiny pařížské řeky je z povodní v roce 1982, kdy hladina Seiny dosáhla výšky 6,18 metru.

Fotogalerie
38 fotografií