Břehy Seiny jsou již nepřístupné, a přestože většina jejích přítoků hlásí pomalé snižování hladin, v Paříži hladina řeky od pátečního rána dále stoupala. Odborníci předpovídali, že Seina bude v noci na sobotu kulminovat na hranici 6,3 až 6,5 metru, což by byla druhá nejvyšší úroveň od roku 1910, kdy dosáhla dokonce 8,62 metru.

Řeka zatopila sklepní byty, garáže a další prostory v 16. obvodu na západním okraji Paříže. Místní obyvatelé netajili obavy ze zhoršení situace, což by mohlo vést i k jejich částečné evakuaci. V městských tělocvičnách vznikla místa pro přespání pro lidi v nouzi, včetně bezdomovců.

Z Louvru odváželi některá díla

Preventivně v pátek úřady uzavřely stanice metra Saint-Michel, muzea Louvre a Orsay, Národní knihovnu a také některé parky a hřbitovy. Od čtvrtka nejezdí ze stejného důvodu část expresní podzemky RER. Část sbírek muzeí Louvre a Orsay Francouzi přestěhovali do bezpečí.

Záplavy dále sužují také 13 ze stovky francouzských departementů, nejhorší situace je v Seine-et-Marne. Vláda slíbila, že příští týden ve středu vyhlásí stav přírodní katastrofy, což umožní vyčlenit prostředky na pomoc nejvíce zasaženým oblastem.

 

Hladina Seiny konečně klesá

Hladina Seiny dnes ráno v Paříži začala lehce klesat, poprvé v posledním týdnu. Podle služby pro prevenci povodní Vigicrues byla hladina nejvýše v ve dvě hodiny ráno, kdy dosáhla 6,1 metru. Poté postupně klesla na 607 centimetrů.
Meteorologická služba Météo-France očekává o víkendu nové deště, ale mnohem slabší než před týdnem.
Nenaplnily se tak předpovědi, že by hladina Seiny mohla v noci na dnešek v Paříži dosáhnout až 6,5 metru, což by mohlo ohrozit některé stavby a metro u břehů rozvodněné řeky

V Německu bude nadále pršet 

V německém Bavorsku už počet obětí silných lijáků a záplav stoupl na sedm. Dva pohřešované manžele se v pátek večer podařilo najít v pořádku. V celém Německu mají záplavy na svědomí 11 životů.

V nejpostiženějších bavorských obcích, jako jsou Simbach nebo Triftern a jejich okolí, jsou poničeny stovky domů, některé zkáze podlehly zcela. Jen v okrese Rottal-Inn napáchala voda škody za více než sto milionů eur (2,7 miliardy korun).

Počasí komplikuje situaci i lidem na západě Německa. Ve čtvrtek večer blesk těžce zranil dvojici mužů v obci Krefeld v Severním Porýní-Vestfálsku.

Během celého pátku na území Bavorska nadále vydatně pršelo a déšť zasáhl i další oblasti na jihu a západě země. Podle meteorologů je třeba s prudkými dešti a bouřkami počítat ve středním a jižním Německu po celý víkend.

V Rumunsku zemřeli dva lidé

Nepříznivého počasí nebylo ušetřeno ani Rumunsko, kde zahynuli dva lidé. Jeden muž zemřel, když ho přívalová vlna srazila z jeho kola ve vesnici Ruginesti. Další muž přišel o život v župě Bacau rovněž na východě země. 200 osob muselo opustit své domovy.

Ministerstvo vnitra oznámilo, že na záchranných pracích se podílí 7 000 hasičů, policistů a dalších příslušníků bezpečnostních složek.

Podívejte se, jak záplavy pustoší Evropu:

Fotogalerie
52 fotografií