Hned několik obcí na Plzeňsku muselo kvůli prudkým dešťovým přeháňkám uzavřít komunikace. Dešťová voda a voda s bahnem stekla z polí a zaplavila i některé silnice v Šťáhlavech, Šťáhlavicích či v Nezvěsticích. Počasí na čas přerušilo také železniční dopravu na místních tratích v okolí Plzně.

Kvůli přívalovým pondělním dešťům je také skoro 1200 obyvatel obcí Bílý Kámen a Vyskytná na Jihlavsku bez přístupu k vodě z vodovodu. Voda je mikrobiologicky znečištěná pravděpodobně po přívalových deštích, které část Jihlavska zasáhly v minulém týdnu. Obce zajišťují zásobování pitnou vodou z nezávadných zdrojů.

Bouřky a přívalové deště z posledních dnů na řadě míst zatopily sklepy nebo poškodily střechy. Kroupy zase ničily karoserie a skla aut, zahrádkářům a zemědělcům úrodu. Pojišťovny mají nahlášeny škody za desítky milionů korun.

Polonazí tancovali v dešti

V neděli počasí nejvíce řádilo na Moravě. Například v Moravské Nové Vsi vítr s deštěm poškodil zhruba dvě desítky střech. Silný déšť ale rozhodně nevadil folkloristům z Vojenského uměleckého souboru Ondráš v Tvrdonicích. Průtrž tam spláchla jejich slavnosti, ale oni se nedali. Muži jen v boxerkách a slečny v bílých šatech se rozhodli si tancem zpříjemnit odpoledne i v dešti. A měli u toho vyloženě radost!

Video
Video se připravuje ...

Folkloristé dováděli v dešti. Facebook - Silvie Markovičová

Na úterý meteorologové zatím nevydali žádnou výstrahu, bouřky by se měly tedy České republice vyhnout. Situaci můžete sledovat na radaru. Přes den bude jasno až polojasno. Ráno ojediněle mlhy. Nejvyšší teploty se vyšplhají na 23 až 27 stupňů, na severovýchodě bude kolem 22 stupňů. V 1000 m na horách kolem 18 stupňů, v Jeseníkách a v Beskydech jen 14 stupňů.

Fotogalerie
19 fotografií