Čtvrtek přinese na některá místa republiky kromě deště i silné bouřky. V severozápadní polovině Čech může dokonce večer přijít i vydatný déšť. Teploty budou šplhat nahoru, na východě dorazí až k 27 °C.

Meteorologové před intenzivními bouřkami už vydali výstrahu, Česko mohou zasáhnou od čtvrtečního odpoledne do pátečního rána. Ojediněle bude bouřky provázet silný vítr, krupobití a přívalový déšť. Výstraha Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) se týká Středočeského, Plzeňského, Jihočeského, Pardubického, Královéhradeckého, Moravskoslezského a Olomouckého kraje, Prahy, Vysočiny a okresu Semily v Libereckém kraji.

Sledujte na radaru, kde v Česku právě prší a bouří - ZDE

Nárazy větru v bouřkách mohou dosáhnout hodnoty až 90 kilometrů za hodinu. Lokálně se může vyskytnout i krupobití a přívalový déšť s úhrny kolem 30 milimetrů.

V průběhu noci ze čtvrtka na pátek budou bouřky slábnout, v pátek ráno a dopoledne začne ale citelně foukat, hlavně na severovýchodě území. Vítr tam dosáhne rychlosti až 90 kilometrů za hodinu, na hřebenech hor až 110 kilometrů za hodinu.

Přívalový déšť může ojediněle zatopit níže položená místa a sklepy. Kvůli nárazovému větru by lidé měli zajistit okna, dveře a upevnit volně položené předměty, například zahradní nábytek nebo slunečníky.

Víkend ale Česku prohřeje kosti

V sobotu sice ještě na některá místa mohou dorazit bouřky, jinak ale bude polojasno a oteplí se až na 26 °C. Neděle už tak slunečná nebude, obloha se místy zatáhne, ale o moc se neochladí – bude 20 až 24 °C.

Že vás rozladily bouřky? Někteří Češi na ně netrpělivě čekají, když se blíží, vyrážejí totiž na jejich lov:

Video
Video se připravuje ...

Lovci bouřek Robin Duspara a Matěj Hrabánek popsali ve Studiu Blesk své zážitky. Blesk TV/Jan Jedlička/David Budai

V pondělí víkendovou pohodu utnou hromy a blesky. Počasí se sice bude v průběhu týdne zlepšovat a slunce se postupně přes mraky probojuje, bouřky nicméně vydrží nejméně do středy. Přes den ale bude vždy okolo 24 °C.

Buďme rádi, že prší, vždyť ROSTOU! Tady jsou nejlepší houbové úlovky čtenářů Blesku:

Fotogalerie
28 fotografií