Libereckým krajem se prohnala v noci silná bouřka, třeba v Bedřichově za posledních 24 hodin spadlo více než 58 milimetrů srážek, v oblasti Nového Města pod Smrkem na Frýdlantsku přes 47 milimetrů. Popadané stromy zastavily ráno také provoz na dvou železničních tratích. Do spadlého stromu najel ráno vlak mezi Horní Sytovou a Poniklou na Semilsku. Provoz je zastaven a vlaky nahradily autobusy. Ráno nejel ani vlak z Frýdlantu do Nového Města pod Smrkem, tam byl ale provoz rychle obnoven.

Bouřky ještě neřekly poslední slovo: Kde se blýská právě teď sledujte na meteoradaru ZDE

Podle mluvčí ČEZ pro severní Čechy Soni Holingerové jsou na Liberecku hlášeny dvě poruchy na vedení vysokého napětí právě v oblasti Frýdlantu, Bezděčína a Radimovic. „Na jedné lince jsou tři poruchy, které postupně vyhledáváme a opravujeme,“ řeklav pátek. Příčinou výpadku je podle ní silný vítr a polámané stromy a větve.

Bouřky mají i své nadšence: Kdy vyrážejí ven lovci bouřek?

Video
Video se připravuje ...

Lovci bouřek Robin Duspara a Matěj Hrabánek popsali ve Studiu Blesk své zážitky. Blesk TV/Jan Jedlička/David Budai


Ve Frýdlantu napršelo večer během krátké doby 26 milimetrů srážek. „Kanalizace nestíhala vodu odvádět. Zatopeno bylo několik ulic města, hasiči zasahovali například v ulicích Zahradní, ČSA, Raisova, Míru, Husova a na náměstí T. G. Masaryka. Zasažen byl i areál firmy TRW v Žitavské ulici, voda zaplavila také fotbalové hřiště a řadu sklepů ve městě,“ sdělila ČTK mluvčí tamní radnice Martina Petrášková.

Silný vítr lámal stromy a větve, přerušena byla dodávka energie. I když se ji většinou podařilo obnovit, ještě dnes ráno byly ve Frýdlantu bez proudu obyvatelé ulic Raisova, Jiráskova a část Předměstí. „Na odstraňování škod po bouři a přívalovém dešti se intenzivně pracuje, musíme ale poprosit obyvatele města o shovívavost a také obezřetnost. Řada kanalizačních poklopů je vyražených a vyčnívají. Na silnicích jak městských, tak krajských je velké množství štěrku,“ řekl starosta Frýdlantu Dan Ramzer (ODS).

Časté bouřky Česko trápí už víc než měsíc. Podívejte se, co všechno napáchaly:

Fotogalerie
48 fotografií