Tornádo se přehnalo přes okrajové části osmimilionového města Jen-čcheng v provincii Ťiang-su, kde ničilo domy, vyvracelo stromy a převracelo automobily. Silnice zablokovaly popadané stromy, vyvrácené sloupy elektrického vedení a další trosky. Záchranné práce komplikuje silný déšť a možnost dalšího krupobití, uvedla čínská televizní stanice CCTV.


Mezi těžce zasažená místa patří vesnice Sin-tchu, kde dnes ti, kdo přežili, oplakávají ztracené příbuzné. „Ti, co byli uvnitř, chtěli vyběhnout ven, ale vítr byl moc silný, nedovolil jim to,“ řekl agentuře AP u strženého domu jeden z vesničanů. „Uvnitř byla celá moje rodina, všichni zemřeli.“
Katastrofa už byla vyhlášena krizovou situací na národní úrovni a čínský prezident Si Ťin-pching, který je na oficiální cestě v Uzbekistánu, nařídil centrální vládě, aby pro postižené oblasti zajistila veškerou nezbytnou pomoc. Z Pekingu už do Ťiang-su zamířily stany a další potřeby první pomoci.
Místní televizní stanice odvysílaly záběry, na nichž jsou vidět blátem pokrytá mrtvá těla ležící pod širým nebem.


Jižní Čínu občas během letního období zasáhnou tornáda, ale jen zřídka způsobí tolik škod a vyžádají si tak vysoký počet obětí, jako to čtvrteční.
Jižní a východní Čínu v posledních týdnech sužují přívalové deště a bouře, které způsobily záplavy a vyžádaly si desítky obětí. Záplavy, které jsou každoročně se opakujícím jevem, zhoršuje rozmach urbanizace. Vliv mají i špatné odpadní systémy a další infrastruktura v řadě měst.

Fotogalerie
25 fotografií