„Ještě vyšší zátěž než tropické počasí znamenají pro lidský organismus následné výkyvy teplot jako prudší ochlazení a změny atmosférického tlaku. Další vlnu pacientů proto očekáváme po víkendu, kdy má dojít k relativnímu teplotnímu poklesu,“ uvedl primář interního oddělení valašskomeziříčské nemocnice Petr Zajíček. Nejčastější chybou podle něj je, že lidé dlouhodobě podceňují pitný režim.

Lékař: Lidé málo pijí!

„Lidé pijí málo a tento deficit se obvykle projeví po několika dnech. Nejedná se pouze o seniory, ale o lidi napříč celým věkovým spektrem. Lehčí stavy je samozřejmě možné řešit ambulantně, v mnoha případech je ale nutná hospitalizace,“ uvedl Zajíček. Většina zdravotních problémů podle něj přichází zbytečně. „Pokud člověk myslí na dostatečné zavodnění s předstihem a v průběhu poledních hodin vyhledává spíše stín, tak takové jinak příjemně slunečné období v roce překoná bez vážnější újmy,“ řekl primář.

Kolaps i díky alkoholu

V Kroměřížské nemocnici se lékaři setkali s kolapsovými stavy u starších pacientů. „Zaznamenali však také několik případů kolapsů, kdy svou roli kromě počasí sehrál i alkohol, respektive kombinace obojího,“ řekla mluvčí nemocnice Veronika Klímová. V Uherskohradišťské nemocnici lékaři očekávají větší množství pacientů po několika horkých dnech a nocích.

Fotogalerie
25 fotografií